Uitzendbureau herenigt Oekraïense medewerkers met familie: “Tranen met tuiten”

11 maart 2022 07:00

Bij het uitzendbureau van regiomanager Vincent Jansen, locatie Middenmeer, werken veel mensen uit verschillende landen. Zo komen er ook ongeveer dertig uit Oekraïne. Het uitzendbureau, dat voornamelijk banen aanbiedt in kweekkassen, haalt nu de families van deze medewerkers uit het land. Hier worden ze dan opgevangen. “We hebben al twee gezinnen herenigd.”

“Ja dat was heel mooi. Eenmaal in Nederland was het tranen met tuiten toen ze herenigd waren”, vertelt Jansen. “Twee gezinnen met in totaal acht kinderen hebben we bij elkaar gebracht. En we verwachten nog meer gezinnen te herenigen in de toekomst.”

Het uitzendbureau, NL-Jobs, werkt voornamelijk met arbeidsmigranten. NL-Jobs regelt transport, de baan en huisvesting. De vluchtelingen kunnen dus ook even onderkomen in het verblijf van de organisatie. “We zijn geen opvangcentrum, maar we kunnen ze hier wel voor even opvangen. Daarna kan het gezin in samenspraak met de gemeente ergens anders naartoe.”

“We willen geen misbruik maken van de situatie, maar we hopen ook meer mensen aan te trekken om voor ons te werken”

Vincent jansen, regiomanager nl-jobs
Snapshot Video 228242 (00:06)

Volgens kasmanager Adriaan Keijser was de sfeer eerst bedompt toen de oorlog uitbrak. “Er werd veel over gepraat, maar in de loop van de week wende het wel. De sfeer verbeterde vooral toen iedereen hoorde dat hun familie in elk geval naar Nederland zou kunnen komen.”

Speciale verblijfsstatus

Maar, het mes snijdt aan twee kanten. Doordat Oekraïners vanuit de regering een speciale verblijfsstatus krijgen, kunnen ze met directe ingang in elk geval voor een jaar in Nederland werken. Voor NL-Jobs biedt dat kansen, want er is een groot tekort aan medewerkers in de kassen. “We willen geen misbruik maken van de situatie, maar we hopen ook meer mensen aan te trekken om voor ons te werken”, vertelt Jansen. “En het is ook nodig, want het hoogseizoen komt eraan. Dan missen we ongeveer tweehonderd medewerkers.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405