Uitzetting dreigt voor bewoners wooncomplex Opperdoes: “Diep ravijn volgt”

21 december 2021 17:00

Elf bewoners van het gezamenlijke woonhuis aan de Kaag in Opperdoes dreigen op straat te komen. Erik Kuiper woont sinds een relatiebreuk ongeveer een jaar in het pand en vreest dat hij door het conflict tussen de huurbaas en de gemeente Medemblik er binnenkort uit moet. “De bewoners vallen dan in een diep ravijn, en komen daar nooit meer uit”, zegt Kuiper.

Want in het pand waar hij woont, woont hij samen met ‘deukies en kreukies’, zoals hij zijn medebewoners noemt. “Mensen met een rugzak die veel hebben meegemaakt en daardoor aan de drank of drugs zijn geraakt, met justitie in aanraking zijn geweest of door een echtscheiding hier terecht zijn gekomen”, zegt Erik.

Kuiper richtte zich in een brief tot de gemeente, met het verzoek om met de bewoners in gesprek te gaan en hun niet op straat te zetten. “Sommigen van ons wonen hier al jaren. Maar na al die tijd is het blijkbaar te gevaarlijk en is op straat wonen blijkbaar veiliger en beter voor ons”, schrijft hij. Maar op het gespreksverzoek in de brief werd niet ingegaan. Kuiper: “Het is als bezwaarschrift doorgestuurd naar de rechtbank. Ze willen gewoon niet met ons praten!”

Brandveiligheid

De brandveiligheid van het pand is de reden waarom de huurbaas en gemeente in conflict zijn. De eigenaar zou namelijk niet aan de eisen voldoen. Ondanks eerder getroffen maatregelen als brandblussers, camera’s en rook- en brandmelders voor de ruim dertig kamers die het wooncomplex telt.

Er komen keer op keer meer eisen bij, stelt advocaat Frederik Barthel namens de huurbaas. “Dit speelt al sinds 2014 en de eisen stapelen zich ieder jaar op. Er wordt nu niet voldaan aan de melding voor brandveilig gebruik, een papierenkwestie. Maar ook moeten er weer nieuwe vluchtroutes komen, dat was nooit eerder ter sprake.” Aan de eigenaar zal het niet liggen, die is bereid in het pand te investeren, zegt zijn advocaat. “Maar dan moet er wel met zekerheid toekomstperspectief zijn.”

Dit speelt al sinds 2014 en de eisen stapelen zich ieder jaar op

Frederik Barthel, advocaat eigenaar

“Wij vinden het als gemeente een hele vervelende situatie, met name voor de bewoners”, zegt een woordvoerder van gemeente Medemblik. Er is een langdurig traject met de eigenaar doorlopen om tot een aantoonbare brandveilige situatie te komen. “De gemeente heeft hierin geprobeerd de eigenaar aan de hand mee te nemen, helaas zonder voldoende resultaat. Omdat niet kan worden aangetoond dat het pand brandveilig is, heeft de gemeente geen keuze en dient het pand te worden ontruimd en verzegeld.”

Overlast

Het wooncomplex was vroeger een asielzoekerscentrum en werd later pas een wooncomplex. Naaste bewoners hebben door de jaren heen behoorlijk overlast gehad. “Het valt de afgelopen tijd mee, maar het gaat al twintig jaar zo”, zegt een buurvrouw. “Er wordt drugs gedeald en het onderhoud aan het pand en het terrein laat ernstig te wensen over.”

Kuiper kan de zorgen uit de buurt ergens wel begrijpen, maar zegt ook dat het beter gaat. “Het laatste incident was afgelopen zomer, dat speelde zich binnen af. Maar dan staan er wel drie politieauto’s sterk voor de deur, dan is de hele straat natuurlijk in rep en roer.” Hij is persoonlijk langs de deuren gegaan om excuses aan te bieden. “Maar niet iedereen staat open voor contact”, aldus Erik.

Ontruiming in nieuw jaar

Als er niks aan de brandveiligheid veranderd, gaat de gemeente Medemblik in het nieuwe jaar over tot ontruiming. “Als alsnog gekomen kan worden tot een aantoonbare brandveilige situatie, kan het pand weer in gebruik worden genomen”, zegt de woordvoerder.

De eigenaar wil er alles aan doen de uitzetting te voorkomen, en dus volgt een gang naar de rechter. “Uitzetting is onmenselijk. Als de gemeente een oplossing en uitzicht kan bieden voor deze mensen door alternatieve huisvesting, dan kan er daarna gekeken worden wat er met de bestemming van het pand gebeurt. En dan is in ieder geval het acute probleem voor deze mensen opgelost”, stelt advocaat Barthel.

Als alsnog gekomen kan worden tot een brandveilige situatie, kan het pand weer in gebruik worden genomen

woordvoerder gemeente Medemblik

Hij noemt het een schrijnende situatie voor de bewoners die ‘bij ontruiming in de vergetelheid raken’. Barthel: “Ze lijden daar in West-Friesland en Opperdoes aan het nimby-syndroom: not-in-my-backyard. En daar komt het eigenlijk op neer: ‘we willen die mensen niet, en ze komen er niet’. Dat kan niet zo.”

Voor er ontruimd gaat worden, worden de bewoners en de eigenaar een aantal weken van te voren per brief ingelicht. De gemeente Medemblik is bereid mee te denken. “Wij vragen onze zorgpartners de bewoners te helpen bij het vinden van een nieuw onderkomen, echter hierin kan geen zekerheid worden geboden.”

Erik vreest dat de gevolgen rampzalig zijn als de bewoners worden ontruimd: “Hun uitkering valt weg, want daarvoor heb je een vaste verblijfplaats nodig. Evenals voor hulpverlening, en schuldsanering. Ze vallen gewoon in een diep ravijn en komen daar nooit meer uit.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405