Uniek beeld en geluid van The Beatles, met dank aan Cor Molenaar en Gerard Karsten

20 mei 2024 12:10
Bron: NH Media

“Kijk, daar komen ze!”, zegt Gertjan Dekker verrukt als hij The Beatles het podium op ziet komen. De voorzitter van de Historische Vereniging van Blokker kan nog amper geloven waar hij naar kijkt. Want bijna 60 jaar na de legendarische optredens van The Beatles in de veilinghal van het dorp, doken onlangs nieuwe beelden op. “Dit is toch uniek?!”

Gertjan Dekker bekijkt de unieke beelden The Beatles in Blokker

Op zaterdag 8 juni is Blokker nog een keer in de ban van The Beatles. Omdat het 60 jaar geleden is dat de populairste band ooit in het voormalige tuindersdorp speelde, komt die dag een The Beatles-tributeband naar sporthal De Brug voor twee optredens. Ook wordt er een expositie gehouden en schreef Barry Jonker een boek over deze bijzondere gebeurtenis. En: er worden unieke beelden vertoond. 

Wonderlijk zwart-wit beeld

Gertjan Dekker laat het scherm zakken en zoekt via zijn laptop verbinding met de beamer. In de authentieke afmijnzaal in de veilinghal Op Hoop van Zegen in Blokker neemt hij plaats in één van de bankjes. “Klaar voor?”

Wat volgt is een film van zo’n 12 minuten, gevuld met wonderlijk zwart-wit beeld. Knap gemonteerd, vanuit verschillende hoeken gefilmd. We zien The Beatles arriveren op hetzelfde terrein, uitzinnige inwoners van Blokker tijdens de concerten en een hardwerkende invaldrummer Jimmy Nicol. Maar ook: authentieke beelden van het optreden van Cliff Richard en van de Duitse avonden, die in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw plaatsvonden in hetzelfde gebouw. Historische beelden, die de wereld nooit eerder kreeg te zien. Met dank aan Cor Molenaar. 

Dekker: “We hebben als Historische Vereniging een oproep gedaan en gevraagd of mensen nog filmmateriaal hadden. Eén van de leden vertelde dat hij een bandje in de kluis had liggen dat hij ooit van zijn schoonvader had gekregen. Hij wist niet precies wat er op stond, maar toen we het lieten digitaliseren, werden we blij verrast. Het bleek te gaan om unieke beelden. Die laten we op 8 juni graag zien.” 

NH-documentaire ‘The Beatles & het wonder van Blokker’ 

Op vrijdag 24 mei wordt de NH-documentaire ‘The Beatles & het wonder van Blokker’ uitgezonden. Hoe kon het gebeuren dat de beroemdste band ter wereld uitgerekend in het West-Friese tuindersdorp belandde? Hoe beleefden de bezoekers de unieke optredens en wat is 60 jaar na dato de nalatenschap van deze historische gebeurtenis? De documentaire is vrijdag vanaf 17.10 uur te zien op NH en bij de West-Friese Streekomroep WEEFF.

In de NH-documentaire ‘The Beatles & het wonder van Blokker’ is een aantal van de unieke beelden te zien, samen met het originele geluid van het optreden van The Beatles in Blokker. Dat dat mogelijk is, is dan weer te danken aan Gerard Karsten, ook een oud-inwoner van het dorp. “Hij ging over de elektriciteit in de veiling”, weet Gert Elzinga, voorzitter van Fanclub The Beatles in Blokker. “Hij heeft in één van de bloemenbakken die op het podium stonden een microfoontje gehangen. Hij heeft een aftakking gemaakt van de versterker en op die manier dat optreden opgenomen.” 

“Dit is natuurlijk uniek materiaal”

Gert Elzinga – Fanclub The Beatles in Blokker

De tape is nu in het bezit van een bedrijf, na bemiddeling van de fanclub tussen Karsten en dat bedrijf. “Wij vonden het belangrijk dat deze unieke tape bewaard zou blijven op een goede plek”, zegt Elzinga. “Dit is natuurlijk uniek materiaal. Je kunt zeggen: dat heeft hij stiekem gedaan, maar het is natuurlijk ongelooflijk mooi dat dit er nog is.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844