Unieke archeologische vondst in Hoorn: “Stukje voor stukje aan elkaar gelijmd”

28 december 2022 21:54
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

Archeologie West-Friesland heeft een unieke vondst gedaan. Zo ongeveer alle gebruiksvoorwerpen van de rijke families Sonck en Coninck werden in de Hoornse grond gevonden. Vandaag werd de bijzondere collectie uit de 17e eeuw uitgestald en gepresenteerd. 

 Christiaan Schrickx (links) en Michiel Bartels, met de familie Sonck

In de Noorderkerk van Hoorn wordt de collectie voorzichtig neergezet. Eenmalig. Er is veel aardewerk te zien, maar ook glaswerk en andere gebruiksvoorwerpen, als lepels en – heel bijzonder – gouden keelknopen. Het behoorden allemaal toe aan de families Sonck en Coninck, een van de rijkste families van Hoorn uit de 17e eeuw. Zij woonden destijds in het statige pand aan de Ramen 1. De familie Coninck nam het over van de familie Sonck.

De archeologen zijn zeer opgetogen over de vondst, die al in 2019 werd gedaan. “Dit is het meest bijzondere dat in 60 jaar archeologie in Hoorn is gevonden. Niet alleen vanwege de omvang, maar ook omdat we weten aan wie het toebehoorde”, zegt onderzoeker Christiaan Schrickx. Hij beet zich vast in het verhaal en ging op zoek. Via omzwervingen kwam hij erachter dat de vondst aan de families Sonck en Coninck valt te koppelen. “Dat maakt het nog unieker en is wat je het liefst hebt: het complete verhaal. Niet alleen een voorwerp, maar ook de geschiedenis erachter.”

Hoofdschout

Niet geheel toevallig hangen er twee doeken van Albert en Elizabeth Sonck, gemaakt door de schilder Rotius, in het Westfries Museum. Het geeft aan hoe belangrijk de familie voor de stad Hoorn in de 17e eeuw was, weet ook archeoloog Michiel Bartels. “Hij was onder meer burgemeester van Hoorn en ook hoofdschout. Die hadden het echt voor het zeggen. Het zou mooi zijn als een gedeelte van deze collectie bij de doeken in het museum komt te liggen.”   

Tekst gaat verder na de foto’s.

De opgravingen werden gedaan aan de Nieuwe Noord. Daar ging de beerput open. Letterlijk. Schrickx: “De beerput diende niet alleen als toilet, maar er werd ook van alles in gegooid. Etensresten bijvoorbeeld. Zo vonden we botjes van een roerdomp en ander geschoten wild. Dat zie je niet veel. En gebruiksvoorwerpen werden er ook in gedeponeerd. We vonden bijvoorbeeld roemers. Dat zijn luxe, grote wijnglazen. Dat laat de rijkdom van de families zien.”  

Stukje voor stukje

Er werd dus heel veel opgegraven, daarna kon het grote puzzelen beginnen. Stukje voor stukje. Want geen potje, glas of bord kwam heel uit de Hoornse bodem. Bartels: “Dat kost heel veel tijd. We hebben in Joost Lubbers een vrijwilliger met enorm vaste hand. Hij kan bijvoorbeeld heel goed glas plakken. Dat is alsof je een kapotte kerstbal weer aan elkaar gaat lijmen. Echt stukje voor stukje, heel knap.”

Vanavond is de opgegraven collectie eenmalig gepresenteerd aan belangstellenden. Het is de bedoeling dat het in de toekomst een plekje krijgt in het verbouwde gemeentehuis van Hoorn. “Zo komen heden en verleden mooi bij elkaar”, zegt Schrickx. “Omdat Sonck ook burgemeester van Hoorn is geweest.” 

Opgravingen aan de Nieuwe Noord

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405