Vader van hartekind pleit voor het behouden van kinderhartchirurgie in Leiden en Amsterdam

30 december 2021 21:05

Sjaak de Leeuw uit Wervershoof is ouder van een hartekind, een kind met een aangeboren hartafwijking. Hij maakt zich hard voor het behoud van het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden (CAHAL), die onder het nieuwe kabinet dreigt te verdwijnen.

Sjaak de Leeuw en zoon met een hartafwijking

Deze week kreeg Sjaak de Leeuw uit Wervershoof te horen dat demissionair minister Hugo de Jonge, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft besloten om het centrum van de kinderhartchirurgie in Nederland te verplaatsen naar Rotterdam en Utrecht, waardoor de afdelingen in Amsterdam, Leiden en Groningen dreigen te verdwijnen.

Een enorme teleurstelling en een onbegrijpelijk besluit, niet alleen voor De Leeuw en zijn zoon, maar ook voor de hartcentra’s in de drie steden, die de zorg en behandeling voor hartekinderen al meer dan 25 jaar behartigen, bieden en geven. Het Leids Universitair Centrum (LUMC) en het Amsterdam UMC, die samen het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden (CAHAL) vormen, zijn daarom een petitie gestart. De petitie is al meer dan 40.000 keer ondertekend.

Beluister hieronder het interview dat WEEFF Radio hield met Sjaak de Leeuw over wat het verdwijnen van de drie hartcentra’s voor hem betekend. Niet alleen voor de gezinnen, maar ook voor de artsen en chirurgen die hiermee te maken hebben.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405