Vakbond overlegt over vervolgacties NS personeel

5 september 2022 12:00
NS station Enkhuizen

Nederland heeft de afgelopen twee weken te maken gehad met regionale stakingen van het NS personeel nadat ook de vijfde onderhandelingsronde niet tot een nieuwe CAO leidde. Ook in West-Friesland waren de gevolgen van de stakingen merkbaar.

“We doen dit natuurlijk niet om de reiziger te pesten. Maar ga maar even tanken of kijk op je energienota, dan weet je direct hoe belangrijk het is dat het personeel er salaris bij krijgt”, legt vakbondsbestuurder Wim Eilert uit. Ook op het gebied van roosters en werktijden is men er niet uitgekomen met NS. “Er zijn 1.400 vacatures bij NS. Dat legt heel veel druk op de huidige groep. NS vindt dat de medewerkers nog flexibeler moeten worden. Dat kan echt niet wat ons betreft,” zegt Wim Eilert.

Diensten van NS personeel zijn dubbel onregelmatig: er wordt zowel doordeweeks als in het weekend gewerkt en ook verschillen de tijden van die diensten. “De diensten zitten ook zo vol dat het moeilijk is om pauzes te nemen. Je kunt je ook voorstellen dat reizigers iemand in uniform zien lopen en daar stellen ze een vraag aan. Doordat NS zo bezuinigt op service personeel, worden die vragen aan conducteurs en machinisten gesteld.” Door het te woord staan van de reiziger moet er vaak gehaast worden om de volgende dienst te halen waardoor de pauze er bij inschiet.

Stakingen hebben nog geen effect

De stakingen lijken vooralsnog geen effect te hebben gehad. “De staatssecretaris heeft een oproep gedaan om weer te gaan praten. Maar ik heb nog geen belletje gehad van NS om terug te komen aan de onderhandelingstafel. Blijkbaar voelt NS die noodzaak nog niet.” Vanmiddag wordt er dan ook overlegd over vervolgacties.

Uitzending – 2 september 2022

Beluister het interview met vakbondsbestuurder Wim Eilert over de stakingen door het NS personeel

Stakingen NS personeel sorteren nog geen effect

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405