Valse start zorgt voor tegenvallend resultaat De Drie Haringen tijdens wedstrijd skûtsjesilen

18 augustus 2022 21:28

Wedstrijd vijf van de zeven in de ‘Ipen Fryske Kampioenschappen Skûtsjesilen’ levert geen goed resultaat op voor de bemanning van De Drie Haringen uit Enkhuizen. “Ik houd nog wel vertrouwen dat we handhaven in deze klasse”, meldt Schipper Thomas de Boer. Op dit moment staan ze net boven de degredatiestreep. 

Het slechte resultaat komt vooral door de start. “Wij namen hier een risico door al wat eerder naar voren te gaan. Dit pakte helaas slecht uit, maar zonder risico’s te nemen kan je ook niet winnen”, vertelt Thomas. De start van De Drie Haringen was een valse, waardoor ze weer terug moesten naar de startlijn om deze opnieuw te passeren.

Hierdoor begonnen ze de race met een flinke achterstand. “Thomas maakt de keuzes en wij moeten vervolgens het schip zo goed mogelijk besturen. Het is jammer, maar gewoon kop naar beneden en door zetten”, vindt Sjef Roest.

Tijdens de race loopt de skûtsje van de Enkhuizers nog in op de rest van het veld, maar passeren ze maar twee andere deelnemers. “Ik ben blij om te zien dat wij het schip onder controle hebben en sneller kunnen zeilen dan anderen”, ziet Thomas. Hij vertelt dat ze wel nog wat ervaring missen. “Maar in mijn doelstelling om binnen tien jaar naar de hoogste klasse te varen, daar blijf ik in geloven.”

Degradatie

Op dit moment is de onderkant van het klassement meer in zicht dan de bovenkant. De Drie Haringen staat net boven de degradatiestreep. “Als wij in de komende twee races niks geks doen, moeten wij kunnen handhaven in deze klasse”, aldus Thomas.

Tijdens de andere races dit kampioenschap heeft De Drie Haringen beter gepresteerd. Zo werden ze de eerste race dertiende, in de tweede negende en zeilden ze de derde naar een knappe zesde plek. De vierde race werden ze door een verloren protest gediskwalificeerd.

Ondanks alles is de sfeer aan boord goed. “Na de valse start hoorde ik wat gemopper. Maar iedereen is er daarna weer vol voor gegaan”, zegt Thomas. Sjef is het hiermee eens: “Vandaag vertelde iemand dat het hem opviel dat we stiller zijn dan op de trainingen en iedereen goed zijn focus houdt.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405