Van Hennegat tot Hoerejacht: Esther leidt toeristen rond in Rare Straatnamenroute

19 maart 2024 18:48
Bron: NH Media / Michiel Baas

Tussen Hel en Vagevuur, Hennegat, Kreupeltje en Hoerejacht: je zou Enkhuizen de hoofdstad van de gekke straatnamen kunnen noemen. Het inspireerde stadsgids Esther Keesman om een speciale wandelroute te ontwikkelen: de Rare Straatnamenroute, die al door duizenden toeristen is gelopen. 

Ze stopt bij een klein steegje, dat je zo voorbij zou lopen. Tussen Hel en Vagevuur staat – gebeiteld in het baksteen – te lezen. Een prima opener van de rondleiding door Enkhuizen. “In dit gebied stonden ooit twee herbergen”, zegt Esther. “De ene heette Hel en de andere Vagevuur. Zo simpel is het. Ze hebben het erin gebeiteld om diefstal van de bordjes te voorkomen.”

Haar idee voor een Rare Straatnamenroute ontstond in 2019. “Radio 538 riep Hoerejacht toen uit tot raarste straatnaam van Nederland. Waarop collega’s riepen: ‘Dat kan ook alleen maar in Enkhuizen.’ Zo ontstond het idee om een wandelroute te maken langs allemaal rare straatnamen.” 

‘Zoveel leuke weetjes’

De route werd door de ANWB zelfs verkozen tot leukste wandelroute van Nederland. Tegenwoordig gidst Esther zelf de – veelal – toeristen langs een rits van gekke Enkhuizer straatnamen. “Ik heb hem denk ik al honderd keer gelopen. Het is een populaire route, die ook te downloaden is. Ik vertel als gids soms zoveel, dat ik de route iets moet inkorten. Er zijn heel veel leuke weetjes.” 

Tekst gaat verder onder de foto

Esther Keesman Enkhuizen

Gekke straatnamen heb je overal, maar waarom zijn er uitgerekend in Enkhuizen zoveel? “300 tot 400 jaar geleden konden veel mensen niet lezen en schrijven. De straatnamen werden toen vaak vernoemd naar een uithangbord, een gevelsteen of een beroep van een winkel. De namen die zo in de volksmond werden genoemd, zijn vooral in Enkhuizen blijven bestaan.”

“Of Hoerejacht de trots van Enkhuizen is, weet ik niet. Maar een bijzondere naam is het natuurlijk wel”

Esther Keesman – Rare Straatnamenroute Enkhuizen

Een mooi voorbeeld hiervan is Kreupeltje, zegt ze staand voor het straatnaambord. Ze wijst: “Hier was een klooster gevestigd, met daarin ook een ziekenhuis. Vandaar: Kreupeltje. Deze straat heet eigenlijk de Sint Antoniusstraat, naar de beschermheilige van de zieken. Maar de eigenwijze Enkhuizers bleven het maar Kreupeltje noemen. En dus is het zo gebleven.”

Ook in de binnenstad – wéér een steegje dat amper opvalt: Hoerejacht. In de video legt ze uit hoe Horenjacht ooit is verbasterd tot Hoerejacht. “Of dit de trots van Enkhuizen is, weet ik niet. Maar een bijzondere naam is het natuurlijk wel. In heel Nederland is er niet één straatnaam die er op lijkt.”

Wat vind jij de meest bijzondere straatnaam van West-Friesland?

Enkhuizen heeft er heel wat, maar wat is volgens jou de meest bijzondere of grappige straatnaam van West-Friesland? En wie verdient het om een straat naar zich vernoemd te krijgen? Dat bepaal jij! Stuur je inzending in en laat vooral weten waarom je tot deze keuze gekomen bent. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844