van Hoorn zeggen lanceert nieuwe Raadkrekkers

22 juni 2024 17:15
Door Erik Bout
Stadhuis Hoorn

“Het is een mix van Lucky TV en Animal Crackers van André van Duin. Het is satire”, zegt eindredacteur Dion Swart van van Hoorn zeggen over Raadkrekkers. “Het is zeker niet bedoeld om bestuurders of politici in de maling te nemen. Het is juist de bedoeling om de raadszaal en wat daarin plaatsvindt dichter bij de mensen te brengen.”

Swart kwam zelf voor het eerst in aanraking met het reilen en zeilen van de Tweede Kamer door het programma Buro Renkema van Arjan Lubach. “Daarmee werd mijn belangstelling voor de politiek gewekt en de wens om dit dichterbij de mensen te brengen. Ik wilde weten wie de mensen achter de typetjes waren. Met Raadkrekkers wordt je als het ware de raadszaal ingetrokken, de raadszaal die de meeste Horinezen of Hoornaars nooit van binnen hebben gezien.”

Swart vind het maken van Raadkrekkers leuk om te doen. “Mijn collega Michiel van Etten en ik doen dat samen. We liggen dan helemaal dubbel. Soms komen er klachten van de redactie dat het lachvolume wel wat lager kan. De reacties op Raadkrekkers zijn bijna altijd positief. Van meerdere raadsleden heb ik gehoord dat ze er naar uitkijken. Van een van de beleidsmedewerkers kreeg ik via het privé-account van een van mijn socials te horen dat ik langs moest komen ‘om haar en haar collega’s op te komen vegen’. Daar doe ik het voor.”

De nieuwe Raadkrekkers is de derde in een reeks die van Hoorn zeggen na het zomerreces van de gemeenteraad iedere maand uit wil brengen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844