Van ingezonden brief naar politiek actief: Senna (25) wil Medemblikse raad in

26 september 2021 15:00

De Medemblikse gemeenteraad wordt de laatste maanden nauwgezet gevolgd door Senna Rood (25). De Wognumse deelde in mei haar moeizame zoektocht naar een woning met de raad. Daarna heeft de lokale politiek haar niet meer losgelaten. Ze sluit zich aan bij D66 Medemblik en richt haar pijlen op de verkiezingen van de gemeenteraad.

“Ik volg de landelijke politiek eigenlijk al langere tijd, maar ik wil meer doen dan ik nu doe”, vertelt Senna. Ze laat weten dat vooral de woningbouw en het klimaat haar nauw aan het hart gaan. “Daarvoor wordt nog niet goed genoeg opgetreden.”

De nieuwsgierigheid brengt haar bovenal naar het gemeentehuis. “Ik wil gewoon weten hoe het is”, zegt ze. In mei stuurde Senna samen met een vriendin een brief naar de gemeenteraad. Ze gaven aan hoe moeilijk de zoektocht naar een woning in Wognum is voor starters. Daarna is het balletje gaan rollen.

Via instagram in de politiek

Via-via kwam ze in contact met Yannick Nijssingh van D66 Medemblik. “Ik zag dat Senna op instagram berichten deelde over het klimaat en woningbouw”, vertelt Nijsingh. “Ik vroeg aan haar hoe ze daarover dacht en zei dat ze de stap zou kunnen wagen om de politiek in te gaan.”

Als kennismaking schoof Senna aan bij een fractievergadering. “Ik ben sindsdien gebleven”, lacht ze. “Er wordt op hoog niveau gediscussieerd. De standpunten worden zo goed overwogen waardoor ik denk: dit is wel echt heel leuk!”

Woningnood

Ook voor de thema’s milieu en woningnood kan ze goed aan de slag bij D66, vertelt ze. “Er lijkt weinig begrip voor de urgentie voor het milieu. Ik zie dat zeker onze gemeente overwegend rechts is op dat gebied”, aldus Senna. “En woningnood is iets wat me persoonlijk aangaat.”

Nijsingh zegt dat het fijn is om een jonge vrouw in de groep te hebben. “Vanuit haar leefwereld kan ze meedenken. Zoals bij het thema wonen: wij hebben wel ideeën, maar Senna loopt er op dit moment ook echt tegenaan, dat geeft een breder perspectief.”

Op naar de gemeenteraad

Senna heeft grote ambities in de gemeentepolitiek en gaat voor een plek in de gemeenteraad. Volgend jaar maart staan de verkiezingen daarvoor op de kalender. 

Om zichzelf klaar te stomen volgt ze alle raadsvergaderingen. “Ze zijn nu nog digitaal, maar ik wilde weten wat er van me verwacht wordt en of ik het mijzelf zie doen”, zegt ze. “Het lijkt me heel spannend natuurlijk. Ze kunnen soms best op de man spelen en elkaar onderuit halen. Het zijn oudere mannen die dat vaak al jaren doen en dan kom ik aan als jonge, onervaren vrouw in de politiek.”

Een mannenbolwerk

Maar dat is zeker een uitdaging die ze wil aangaan, vertelt ze. Yannick Nijsingh legt uit dat een commissie vanuit D66 bekijkt wie de beste personen zijn op de lijst voor de verkiezingen. “Ik verwacht dat Senna wel in de top drie komt te staan”, denkt Nijsingh. “En ik hoop dat Senna meer jonge mensen inspireert. Het is nog steeds een mannenbolwerk en het zou heel leuk zijn als haar voorbeeld doet volgen.”

Senna stelt zich voor op de socials van D66 Medemblik:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405