Van stoomoven tot pakken melk en zelfs een opblaasbare jacuzzi: Chady A. stond vandaag voor de rechter voor een enorme waslijst aan gestolen spullen. De Enkhuizer hoorde een straf van achttien maanden cel tegen zich eisen, omdat hij verdacht wordt van meerdere inbraken in en rond Enkhuizen en Bovenkarspel.
Maar dat is niet alles waar hij van verdacht wordt. Hij zou ook gepind hebben met verschillende pinpassen die niet van hem zijn, en wordt hij verdacht van heling van onder meer sieraden, een verrekijker, gereedschappen en computers.
Chady erkende gepind te hebben met verschillende pinpassen van anderen, maar benadrukte dat dat op verzoek was van de eigenaren van de pasjes. Wie dat waren, wilde hij niet zeggen. De beschuldigingen van heling wierp hij van zich af. Hij wist naar eigen zeggen niet dat de goederen en sieraden die hij gekocht had, als gestolen waren opgegeven.
Chady A. ontkende zijn betrokkenheid bij vier verschillende inbraken. Wel zei hij dat hij aanwezig was bij een pand dat volgens hem bekendstaat als het ‘spookhuis’. “Ik heb niks opengebroken, we waren op zoek naar oud ijzer. ’s Morgens werden we aangehouden door de politie.”
Chady kon geen duidelijk antwoord geven op de vraag of hij wist dat het pand bewoond was. “U wist het eigenlijk niet zo goed”, constateert de rechter. A. zei dat hij in de eerste instantie rondkeek omdat zijn dochter een halloweenfeest in het spookhuis wilde organiseren.
De andere inbraken wierp hij met verschillende argumenten van de hand. De pleger van een van de inbraken, waarbij twee buitenboordmotoren en elektrisch gereedschap werd meegenomen, werd vastgelegd op beveiligingscamera’s. De politie trof in de woning van A. dezelfde trui aan die de pleger op de bewakingsbeelden aan had. A. verklaarde dat deze trui grootschalig werd verkocht. “Ik ken wel tien mensen die ook zo’n trui hebben.”
De officier van justitie achtte heling sowieso bewezen, omdat A. tenminste een eigen verantwoordelijkheid had om na te gaan of de goederen gestolen waren of niet. Ook de inbraak in het ‘spookhuis’ acht ze bewezen: “Oud ijzer meenemen wat niet van u is, is immers ook diefstal.” De officier kwam tot een strafeis van anderhalf jaar, met aftrek van het voorarrest.
De officier woog de persoonlijke omstandigheden van A. mee in de eis. De verdachte loopt bij een GGZ- en reclasseringstraject, een begeleider van de reclassering was bij de zitting aanwezig als getuige.
Toch merkte de officier op: “De verdachte geeft geen openheid van zaken en neemt daarmee geen verantwoordelijkheid voor zijn gedrag.” Het OM acht de kans op herhaling daarom groot, ook door het al lange strafblad van de verdachte. “De maatschappij is erbij gebaat dat hij enige tijd vastgezet wordt”, aldus de officier van justitie.
Hans Duin, de advocaat van Chady A., was het daar niet mee eens en vond een taakstraf passend voor de bewezen feiten. A. wil volgens Duin graag werken en heeft baat bij een vast ritme, wat de keuze voor een taakstraf logisch maakt.
Op 2 juli komt de rechtbank met een uitspraak.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405