Van kantoorpand naar jongerenwoningen: studenten presenteren ontwerpen

8 november 2021 18:11
Bron: NH Nieuws / Chantal Bos

Vier ideeën zijn als beste uit de bus gekomen om het bedrijfsverzamelgebouw Mix aan de Verlengde Lage weg in Hoorn om te toveren tot jongerenwoningen. Studenten van de Hogeschool Inholland Haarlem presenteerden vandaag hun plannen aan de jury. 

De projecten ‘Student Island’, ‘The Switch’, ‘The Capital’ en ook ‘Future Buildings’ mogen door naar de finale, die eind november zal plaatsvinden. Vanmiddag presenteerden zij voor de ‘Woonchallenge Westfriesland’ hun concepten over hoe zij van plan zijn om van het grotendeels leegstaande kantoorpand jongerenhuisvestingen te ontwerpen.

“Omdat we het voor een opdrachtgever doen, zijn we ons plan echt aan het verkopen. Dat vonden wij heel leuk en leerzaam, dat het om een echte situatie gaat”, vertelt de 23-jarige Brechje Bevers van het concept ‘Future Buildings’. 

“Ons idee was niet om het kantoorpand plat te gooien voor nieuwbouw, maar om het juist her te bestemmen. Uit onze doelgroepanalyse kwam naar voren dat Hoorn niet per se een  studentenstad is, maar als de faciliteiten en de prijs goed zijn, is er steeds meer animo voor.” In het gebouw zien zij drie typen (huur)woonruimtes voor zich, met gedeelde faciliteiten. “Een gedeelde keuken, café maar ook een gezamenlijke bibliotheek”, zegt Bevers.

Slopen of herbestemmen?

Alle groepen hadden een posterpresentatie gemaakt. De concepten waren uiteenlopend: van slopen tot herbestemmen. De jury, waaronder pandeigenaar Kees Hermans en wethouder Marjon van der Ven, maakten de winnaars na een rondje langs de velden bekend.

“We hadden gevraagd aan de studenten om over een aantal zaken na te denken, zoals het concept voor wie ze het gaan realiseren en welke gedachtegang erachter zit. Om die vervolgens te vertalen naar wat zij met het gebouw willen gaan doen: hoeveel wooneenheden en tegen welke prijsniveaus”, zegt jurylid Jan Nico Wigboldus van Bureau Stedelijke Planning. 

Studenten presenteren plannen ombouwen kantoorpand tot studentenwoningen

De jury was positief verrast over de kwaliteit van de aangedragen ideeën. “Sommige ideeën waren wat meer uitgewerkt, terwijl anderen meer hadden nagedacht over het concept en de aansluiting bij het beleid van de gemeente en de regio. Een groepje had bijvoorbeeld de entree verplaatst van het gebouw, zodat het uitnodigender is voor de buurt. Dat is een ingeving die vernieuwend is, terwijl een andere groep heeft gezegd: we gaan alles overwegend slopen, zodat we meer wooneenheden kwijt kunnen”, legt Wigboldus uit.

Woonchallenge

In juni dit jaar hebben twaalf organisaties hun handtekening gezet onder een samenwerking met West-Friese gemeenten en de provincie Noord-Holland, om vaart te maken met de bouw van meer nieuwe koop- en (sociale)huurwoningen en het verduurzamen van bestaande woningen. Een voortvloeisel uit het ‘Woonakkoord Westfriesland’, waarin afspraken zijn gemaakt over het versnellen van de woningbouw in de regio. Ook de Woonchallenge werd toen gelanceerd. 

De derdejaarsstudenten van de opleiding Bouwmanagement & Vastgoed mogen op 26 november nogmaals hun ideeën pitchen tijdens de woonmanifestatie, waar gemeenten, marktpartijen en andere betrokkenen uit de regio bijeenkomen. 

Brechje: “We kregen net ook feedback waarin nadrukkelijk werd benoemd dat we moesten nadenken over de mobiliteit en parkeermogelijkheden. Dat is iets waar we in de tussentijd nog extra aandacht aan zullen geven.”

Bekijk hieronder de reportage die NH Nieuws eerder maakte:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405