Van melkveehoudster in Schellinkhout naar politicus in Haarlem: De Sain blij met coalitie

6 juli 2023 09:35
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

Fractievoorzitter Ingrid de Sain van BBB Noord-Holland is blij dat haar partij een akkoord heeft bereikt over een nieuwe coalitie in de provincie. De BBB werd tijdens de provinciale verkiezingen met een klein verschil de grootste, waarna lange onderhandelingen volgden. “We gaan nog even door, maar ik hoop in de herfstvakantie even een weekje naar de zon te kunnen”, aldus De Sain.

Ingrid de Sain verkiezingen BBB

BBB Noord-Holland, met lijsttrekker Ingrid de Sain aan het roer, kwam tijdens de Provinciale Statenverkiezingen als grote winnaar uit de bus. “Een hele mijlpaal”, noemt Ingrid de winst van haar partij, die voor het eerst aan de verkiezingen meedeed. “We zijn ook heel blij dat we samen met drie andere partijen een coalitie kunnen vormen.”

Na bijna twee maanden van onderhandelen is er een coalitieakkoord bereikt in de provincie Noord-Holland. De BBB vormt samen met de VVD, GroenLinks en PvdA de komende vier jaar het nieuwe provinciebestuur.

Intensieve periode

De Sain blikt terug op een intensieve periode. “Na de verkiezingen hebben we vrij lange informatieronden gehad. Het zijn partijen die een andere visie hebben, dus dat is soms flink schakelen. Al wil ik zeggen dat alles met veel respect ging. We hebben elkaar goed kunnen informeren over alle standpunten, om tot een nieuw coalitieakkoord te komen.”

“We zijn heel tevreden over het akkoord dat we met deze vier partijen bereikt hebben”

Ingrid de Sain, Statenlid in Noord-Holland

Vandaag, in het provinciehuis in Haarlem, worden de plannen gepresenteerd. Ze denkt dat degenen die op BBB en de andere coalitiepartijen hebben gestemd, bediend worden in het akkoord dat gepresenteerd wordt. “We zijn heel tevreden over het akkoord dat we met deze vier partijen bereikt hebben.”

Flinke ommezwaai

Dat zij zich nu volop inzet voor de politiek in Noord-Holland, is voor De Sain naar eigen zeggen een flinke ommezwaai geweest. De melkveehoudster uit Schellinkhout komt al enkele jaren in het provinciehuis, maar nu haar partij in de coalitie komt zal ze minder op het bedrijf aanwezig zijn.

“Gelukkig zijn we al redelijk geautomatiseerd, wat een hoop uren scheelt en ook verlichting geeft. Mijn man kan veel alleen doen, en daarnaast loopt onze dochter twee dagen per week mee”, licht ze toe. “Zij heeft veel van mijn taken op het bedrijf overgenomen.”

In Schellinkhout hebben veel inwoners op Ingrid gestemd (tekst gaat verder onder de foto):

Schellinkhout stemt Johan en Ineke Struwe Ingrid de Sain

Het is een rollercoaster geweest voor Ingrid. “Vanaf november ben ik bijna 24 uur per dag bezig geweest met de verkiezingen”, licht ze toe. “Om daarna 24/7 bezig te zijn met het inlezen van dossiers, en de gesprekken die we voor de nieuwe coalitie hebben gevormd.”

Een zomervakantie zit er niet in voor het gezin, vanwege de ontwikkelingen in Haarlem. Wel wil Ingrid in de herfstvakantie ‘een weekje naar de zon’ boeken. “En als alles is afgewikkeld, wil ik twee weken gebruiken om even te kunnen ‘prieken’ in de tuin. Want dat heeft ook weinig tot geen aandacht gehad. Ik kan er rust en kracht in vinden, en kijk er naar uit!”

“Van het besef wat we hebben behaald, krijg ik nog steeds kippenvel”

Ingrid de Sain, van melkveehouder naar Statenlid in Noord-Holland

De inwoonster van Schellinkhout is blij dat zij ‘de koe bij de hoorns heeft gevat’, waardoor er een beleid voor de BBB in Noord-Holland uitgestippeld kon worden en dat nu waargemaakt wordt. “Ik heb een luxepositie dat ik kon opstaan om onze stem te laten horen. Daardoor hebben we veel stemmen gekregen. Ook in stedelijk gebied, van mensen die bewust op BBB gestemd hebben.”

De Sain is af en toe nog overrompeld door de historische overwinning die de partij afgelopen maart behaalde. “Dan schiet de emotie omhoog, en ik krijg nog steeds kippenvel bij het besef”, vertelt ze. De verkiezingsavond heeft Ingrid in een roes beleefd, om drie dagen later tot bezinnen te komen. “Je realiseert je wat je bereikt hebt met elkaar. Onze namen komen misschien wel in de geschiedenisboeken door de uitslag bij de verkiezingen, en nu mogen we ook meeregeren. Als nieuwe partij mogen we daar héél trots op zijn.”

Statenlid

De inwoonster van Schellinkhout blijft ook na de verkiezingen en formatiegesprekken actief in de Noord-Hollandse politiek. Zo is ze statenlid voor de BBB. Vandaag zal er meer duidelijkheid komen over de rolverdeling van alle partijen die de coalitie gaan vormen. Haar drijfveren zijn om als provinciebestuur grote dossiers die voor ons liggen op te lossen. “En dat geldt voor iedereen. Zowel voor de burgers als de boeren. Daar zet ik mij met de fractie voor in.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405