Van nieuweling tot mentor: “Bijen zijn sociale insecten en imkers zijn sociale mensen”

5 september 2023 10:23
Imkers Frans Jongeleen, Co Hoffer en Nico Keulen 1252 px
Bron: WEEFF

Bijenteeltvereniging West-Friesland heeft drie jubilarissen in het zonnetje gezet: Frans Jongeleen, Co Hoffer en Nico Keulen. “Ik heb net gehoord dat ik in 1983 lid ben geworden”, aldus de kersverse 40-jarige jubilaris Frans Jongeleen. De jubilarissen kregen namens de vereniging een oorkonde.

“Ik ben in Brabant begonnen met het houden van bijen. Toen ik naar West-Friesland verhuisde, werd ik benaderd om penningmeester van de vereniging te worden”, vertelt Jongeleen. Kennisuitwisseling staat voorop binnen de vereniging. “Met bijen is het net als met mensen. Elk volk is anders. Je staat altijd weer voor nieuwe verrassingen”.

Co Hoffer uit Oosterleek wilde al van jongs af aan bijen houden. Van een collega kreeg hij zijn eerste bijenkast. “Ik dacht dat ik een boekje zou kopen en dat het dan wel zou lukken. Maar dat ging dus niet.” In 1998, vijfentwintig jaar geleden, werd hij lid van de bijenvereniging.

Tekst gaat na de video verder.

Hoffer heeft vijf bijenkasten. “Ik heb er wel meer gehad, maar dat is best veel werk. Het is echter een hobby en dat moet het blijven.” En die hobby levert ook nog eens honing op. “Het is zo leuk om dat weg te geven. Al mijn vrienden en kennissen zijn daar erg blij mee.”

“Ik wist er geen donder van”

Nico Keulen is bestuivingsimker op zijn eigen bedrijf. “Daar heb ik heel veel bijen voor nodig, zo’n vijfentwintig tot dertig kasten.” Keulen is een halve eeuw geleden, in 1973, lid geworden. “Dat was een hele andere tijd. Toen huurden we bijen van een oom. Maar toen hij het niet meer kon behappen, hebben we de bijenstal overgenomen. Alleen wist ik er geen donder van, dus ben ik op cursus gegaan.”

De jubilarissen werden naast een oorkonde ook getrakteerd op een barbecue met de andere leden. “Daar zijn ook nieuwe mensen bij die een mentor zoeken,” vertelt Frans Jongeleen. “Bijen zijn sociale insecten en imkers zijn sociale mensen. Het is zeer gezellig zo.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844

Nu live

Non Stop WF!
17:00 – 18:00 uur
Rob de Greeuw – Thuis in West-Friesland
16:00 – 18:00 uur

WEEFF TV