Van onderzoek tot de praktijk: de HPV-vaccinatie

6 april 2023 13:45
Bron: Jesse de Greeuw

Jesse de Greeuw (21) uit Zwaag wil in deze driedelige serie meer te weten komen over het HPV-virus en of hij zich wil laten vaccineren. In deel één kwam hij erachter dat HPV seksueel overdraagbaar is. In het tweede deel analyseerde Jesse de effectiviteit van de Rijksvaccinatiecampagne in West-Friesland. In dit derde en laatste deel gaat Jesse op onderzoek uit hoe de vaccinatie feitelijk in zijn werking gaat.

Ik heb geen prikangst, maar ik was toch blij dat ik zorgvuldig onderzoek had gedaan naar de bijwerkingen van een HPV-vaccinatie. Dus toen ik naar de vaccinatie locatie ging kwam ik niet voor verrassingen te staan. Het was wel vervelend dat ik voor mijn prik helemaal naar Amsterdam-Zuid moest. Op mijn voorkeursdag was er namelijk nergens in West-Friesland plek.

Routine van de vaccinatie

Toen ik eenmaal bij de vaccinatie locatie aankwam moest ik eerst een gezondheidsverklaring invullen. Daarmee wordt gechecked of je de prik wel mag nemen; bij bepaalde allergieën of als je zwanger bent kan dat namelijk niet. Nadat dat was gedaan, werd ik doorverwezen naar het hokje waar ik gevaccineerd zou worden. Het was allemaal zo gepiept; arm uitsteken, arm steriliseren, ader zoeken en prikken maar. Het verliep allemaal geroutineerd.

Na afloop was er nog tijd voor een kort gesprek. Zo werd het volgende aan mij verteld: “Mensen twijfelen niet over het nut van een vaccinatie, maar sommige mensen zijn wel zenuwachtig voor de prik”. En ik kreeg een goede tip. Voor optimale bescherming moet je eigenlijk een tweede keer worden gevaccineerd, bij voorkeur over een half jaar. Het is dan verstandig om dat te doen vóór 31 december, aangezien het in 2024 geld gaat kosten.

Licht gevoel in het hoofd en misselijkheid

Op de terugweg naar huis nam ik de tram naar het station. Ik zat nog niet of ik werd een beetje licht in mijn hoofd en misselijk. Dat vond ik wel erg vervelend. Nadat ik wat had gegeten en gedronken, trok de misselijkheid weer weg. De rest van de dag was ik nog lichtjes in mijn hoofd, zelfs een beetje duizelig. Maar het deed niet echt super veel pijn. In de trein begon ik spierpijn te voelen in mijn linker bovenarm, waar ik geprikt was. Dat werd een beetje erger naarmate de dag vorderde.

De dag na de vaccinatie was de pijn wel alweer een stuk minder. Ook was het lichte gevoel in mijn hoofd weggetrokken. Eigenlijk vond ik de bijwerkingen meevallen, ook al hield de spierpijn in mijn arm drie dagen aan. Vervelend, omdat ik veel naar de sportschool ga. Ik kon dus niet voluit met de gewichten.

Onvoldoende effectieve campagne

Na deze reeks van drie artikelen ben ik erachter gekomen dat de campagne onvoldoende effectief was. Uit de door mij gedane enquêtes bleek dat mijn leeftijdsgenootjes niet goed op de hoogte waren over het HPV virus en de gevaren die de besmetting – ook op langere termijn – met zich meebrengt. Voordat ik mezelf besloot te vaccineren heb ik eerst mijzelf ingelezen om niet voor een onaangename verrassing te komen staan. Ondanks de drie dagen spierpijn ben ik toch blij dat ik tegen deze gevaarlijke ziekte en haar mogelijk vreselijke gevolgen beschermd ben.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844