Van oranje naar paarse gloed in de polder: “Wordt steeds meer mee geëxperimenteerd”

19 november 2021 10:41

Het is op veel verschillende plekken in West-Friesland een terugkerend beeld: kassen met paars licht erin. Bijvoorbeeld langs de Markerwaardweg bij Wervershoof. Maar waar is dat paarse licht nou precies goed voor en waarom niet het ouderwetse oranje licht? Verslaggever Sander Huisman ging op onderzoek uit!

Sander komt terecht bij de kas van de familie Schouten aan de Markerwaardweg. Hij ontmoet daar Joris Schouten, hij runt samen met zijn familie het bedrijf dat al zo’n 90 jaar bestaat.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw begonnen twee broers al op jonge leeftijd het familiebedrijf Schouten. Ze waren nog tieners die begonnen met groente kweken. Later is het bedrijf overgegaan op tulpen en kwam er een tweede generatie in het bedrijf.  De ooms van Joris Schouten zijn inmiddels al gestopt in het bedrijf. Zijn vader stopt over een paar jaar pas en daarna zal Joris het bedrijf volledig overnemen.

LED-verlichting

De vader van Joris experimenteerde jaren geleden al met blauwe en rode TL-verlichting, maar dat leek toen nog niet zoveel te doen. Later zag de zwager van Joris de optie om in de tuinbouw verschillende soorten LED-verlichting te gebruiken en toen zijn ze voorzichtig wat proefopstellingen gaan maken.

Het kleur van het licht heeft namelijk invloed op hoe het gewas groeit. “Hoe meer rood, dan wordt het gewas wat voller. En hoe blauwer het licht, hoe ‘kokerig’ de tulpen worden. Is meer voor de groei in de lengte”, vertelt Schouten.

Inmiddels heeft Joris in hun kassen het juiste lichtrecept voor de verschillende tulpen uitgedokterd, en is zo’n driekwart van de kassen langs de Markerwaardweg voorzien van de juiste LED-verlichting.

Het paarse licht is een combinatie van rood, wit en blauw licht. In de sterkte zoals het in de kas van de familie Schouten hangt, is het geen volledige vervanging van daglicht. Het wordt gebruikt om in de donkere korte dagen de dag wat te verlengen, vertelt Schouten.

Bekijk alle afleveringen van Sander Op Pad in West-Friesland

paars licht kas op pad

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405