Vaste expositie ‘Weg naar Vrijheid’ kroon op erkenning voor Oorlogsmuseum Medemblik

6 november 2022 11:00
Oorlogsmuseum Medemblik opening vaste expositie 1
Bron: Oorlogsmuseum Medemblik

De vaste expositie ‘Weg naar Vrijheid’ is vrijdag officieel geopend in Oorlogsmuseum Medemblik door Ms. Aleisha Woodward van de Amerikaanse ambassade en Gedeputeerde Rosan Kocken van de provincie Noord-Holland. Het markeert een bijzondere periode voor het museum. Na een proces van 3 jaar, behaalde het museum onlangs officieel de museumregistratie. Om de expositie mogelijk te maken hebben fondsen en bedrijven ruim €150.000,- aan financiële steun gegeven aan het museum.

De expositie gaat over vijf onbekende operaties die het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog in West-Europa heeft uitgevoerd en die cruciaal waren voor onze vrijheid nu. Scholieren en bezoekers stappen ‘in de schoenen’ van een soldaat en ontdekken interactief de verhalen in de weg naar vrijheid vanaf de stranden van Normandië tot aan de bevrijding van Berlijn. In de verhaallijn komen thema’s terug die ook aansluiten bij actuele thema’s op het voorgezet onderwijs, zoals bijvoorbeeld buitensluiting.

Deputy Chief of Mission Ms. Aleisha Woodward benadrukte dat, in een tijd waarin op minder dan twee uur vliegen een oorlog gaande is, juist nu het moment daar is om stil te staan bij de lessen uit het verleden en actief daarmee aan de slag te gaan. Ms. Helen Ayer Patton, kleindochter van de Amerikaanse Generaal George S. Patton Jr. is officieel ambassadeur geworden van het oorlogsmuseum. Patton Jr. gaf in de Tweede Wereldoorlog leiding in onder meer Noord Afrika, Italië, Normandië en tijdens het Ardennenoffensief.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405