Veel vragen en emotie, maar ook rust op bijeenkomst na verwarde man op schoolplein

1 december 2022 21:04
Bron: Google Maps

Tientallen ouders zijn aan het begin van de avond afgekomen op een bijeenkomst van de gemeente Stede Broec, kinderdagverblijf Berend Botje en basisschool ’t Vierspan. Die werd gehouden, nadat eerder deze herfst een verwarde man tot twee keer aan toe zorgde voor een gevaarlijke situatie op het schoolplein in Grootebroek. De eerste keer bedreigde hij zelfs kinderen met een mes. 

Schoolplein De Vierspan in Grootebroek

“De bijeenkomst is rustig en ordelijk verlopen”, aldus burgemeester Ronald Wortelboer. Roy Boogaard, een van de aanwezige ouders, erkent dit. Maar zegt ook: “Er waren veel boze ouders, met goede vragen.” Zijn uiteindelijke oordeel over de bijeenkomst is dat het ‘bevredigend’ was.

De ouders hebben vanavond te horen gekregen dat de man nog negentig dagen vast blijft zitten en dat zijn gedrag wordt onderzocht door een forensisch psycholoog. Na negentig dagen bepaalt de rechter vervolgens wat er moet gebeuren. “Dat kan van alles zijn”, aldus burgemeester Wortelboer. “Je kunt denken aan gedwongen opname, begeleidend wonen, maar ook zelfstandig wonen met bepaalde voorwaarden.”

Veel vragen

Komt de man dan terug in zijn huurwoning tegenover het schoolplein? Dat is één van de bezorgde vragen die ouders hadden. “We zetten er met de volle honderd procent op in dat de man daar niet terugkomt. Iedereen die ik daar de afgelopen weken over heb gesproken, is het daar mee eens. Alleen ik kan niet de volle honderd procent garanderen”, vertelt Wortelboer. 

“We zetten er met de volle honderd procent op in dat de man daar niet terugkomt”

Ronald Wortelboer, burgemeester van Stede Broec

Maar er waren ook andere vragen, aldus Wortelboer. Bijvoorbeeld: wat als de man straks ergens anders woont en alsnog weer naar het schoolplein komt? En hoe kan er gezorgd worden dat er niet weer een andere verwarde man bij de school komt wonen? Maar ook hoe het nu is met de reputatie van de school?

“Allemaal legitieme vragen”, vindt Wortelboer. Waar hij niet overal gelijk antwoord op kon geven. Wel vond hij het fijn dat iedereen constructief meedacht. “Maar ook dat er inzicht was dat deze man inwoner is van de gemeente en die daar ook verantwoordelijk voor is.”

Veiligheid moet gegarandeerd worden

Roy is blij dat de gemeente heeft aangegeven er alles aan te doen om deze man niet terug te laten keren naar zijn woning. Maar Roy heeft nog een ander doel: namelijk dat de veiligheid op en rondom een school gegarandeerd wordt en er desnoods voorwaarden komen om aan een schoolplein te wonen. Daar heeft hij ook met andere ouders een petitie voor lopen.

Burgemeester Wortelboer neemt de garantie van veiligheid op en rondom een school ook mee als onderzoekspunt uit deze bijeenkomst. Daar moet volgens hem ook samen op regionaal, maar ook op landelijk niveau naar gekeken worden. Toch plaatst hij er een kanttekening bij: “Gedrag kun je niet altijd voorspellen. Dat maakt het ook lastig. Daarnaast heb ik niet altijd de juiste instrumenten om mensen uit huis te zetten.”

Burgemeester Wortelboer besluit: “Er is nu rust. Maar we hebben nog niet alle zorgen kunnen wegnemen, maar het is ook nog niet klaar.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405