Verdachte Hoornse tankstationbrand: “Het was niet mijn intentie om ze te vermoorden”

3 maart 2022 22:05

Kenadid A. (34) ontkent mensen te hebben geprobeerd te doden tijdens het stichten van een brand in een Hoorne BP-tankstation, mei 2020. “Het was niet mijn intentie om ze te vermoorden. Het was een schreeuw om hulp.” Het Openbaar Ministerie (OM) eiste zes jaar cel tegen hem. 

De verdachte praatte honderduit. Vooral zijn boosheid over wat hem was aangedaan. “Ik had hulp nodig. Ik kon de basis (woonruimte) niet eens krijgen. Een mens in het nauw maakt rare sprongen. Het was nooit mijn intentie om iemand van zijn leven te beroven. Wat in het gemeentehuis is gebeurd, was uitlokking.”

Het leidde bij de aanwezigen in de zaal tot geïrriteerde reacties dat A. zich vooral druk maakte om zichzelf, terwijl zij nog steeds last ondervinden van het incident op 22 mei 2020. A. was boos na een gesprek bij de gemeente, vulde bij het tankstation aan de Zwaagmergouw een gieter met benzine en liep de winkel binnen. Een klant die net naar buiten wil lopen overgoot hij met benzine. Daarna gooide hij de gieter leeg op de vloer. 

Enorme steekvlam

Op camerabeelden is tijdens de zitting te zien hoe het slachtoffer probeert weg te komen, maar geen uitweg vindt. Net voordat A. de benzine aansteekt, doet een medewerker van het tankstation een deur open, waardoor de man kan vluchten. Vlak daarna is een enorme steekvlam te zien. 

“Hij zag geen vluchtweg, dat het het mis zou gaan”

advocaat slachtoffer

Volgens de advocaat van het slachtoffer, Suzanne van Bunnik, heeft haar cliënt veel last gehad van wat hem is overkomen. “Hij heeft lang therapie gehad. Het heeft hem ook veel angst en ellende gebracht. Hij zag geen vluchtweg en dacht dat het mis zou gaan. Voor hem is dit het laatste punt, hij wil het afsluiten.”

Ook de medewerkers van het tankstation zijn nog steeds angstig tijdens het werk. “Hij heeft ervoor gezorgd dat ik slachtoffer ben en door het leven ga met angst”, las hun advocaat voor uit één van de slachtofferverklaringen. 

Geen poging tot moord

Kenadid A. heeft een lange lijst aan veroordelingen. Onder meer in het Verenigd Koninkrijk, waar hij in 2015 het land werd uitgezet. Weer terug in Nederland gaat het ook veelvuldig mis. Onder andere door vernielingen. Volgens het OM worden zijn acties steeds extremer.

“Als het slachtoffer er nog had gezeten, dan had hij zeker vlam gevat. Verdachte mag van geluk spreken dat er niemand gewond is geraakt”, aldus de officier van justitie die uiteindelijk zes jaar cel eiste. 

Volgens de advocaat van A. zet het OM te hoog in met poging tot moord. “Het is op de camerabeelden niet terug te zien in het handelen van mijn cliënt. Een straf van drie jaar zou ik meer passend vinden.”

“Als ik iemand in brand wilde steken, dan had ik dat gedaan”

kenadid a., verdachte

Ondanks dat meerdere getuigen verklaren dat Kenadid A. heeft gezegd dat hij mensen ‘in de fik wilde steken’, ontkent hij dat zelf. “Je ziet op de beelden dat ik wacht tot iedereen weg is. Ik wilde alleen wat vernielen. Als ik iemand in brand wilde steken, dan had ik dat gedaan.”

Verder zei hij geen hulp nodig te hebben, maar alleen een dak boven z’n hoofd en werk. Daarom wilde hij ook niet meewerken aan psychologisch onderzoek. “Ik heb daar geen vertrouwen in.” De rechter doet op 17 maart uitspraak. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405