Verdachte ontkent gewelddadige overval Grootebroek: “Kwam er voor een lening”

26 juni 2023 16:43
Bron: Inter Visual Studio / Danielle Rood

Verdachte M. S. (29) ontkende tijdens een tussentijdse zitting een gewelddadige woningoverval te hebben gepleegd op een man uit Grootebroek. Volgens de verdachte was hij er voor een lening. Toch informeerde zijn advocaat wel naar de mogelijkheden voor het sluiten van een deal met het Openbaar Ministerie. 

Politieauto

Terug naar 21 maart, rond 19.00 uur. Volgens het Openbaar Ministerie bedreigt M. S. uit Bovenkarspel het 65-jarige slachtoffer met een pistool en slaat hem ermee tegen de grond. De man wordt vastgebonden met ducttape, en met gebruik van geweld zou de verdachte toegang hebben gekregen tot de rekening van het slachtoffer en steelt hij 491.000 euro. 

Ook volgt er nog een dreigement: “Mijn vrienden staan bij je vrouw in Friesland. Als je de politie belt, maak ik je vrouw dood.” Vlak daarna wordt de verdachte in diezelfde provincie aangehouden.

In de rechtszaal wordt duidelijk dat M. S. zelf ontkent dat er sprake was een overval. “Ik ben geen crimineel. Ik heb een gezin en werk hard. Ik heb nog nooit een vuurwapen in mijn handen gehad. Ik ben niet iemand die problemen zoekt.”

‘De man werd onwel en viel op een tafel’

Zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers legt uit wat er die avond is gebeurd. “Mijn cliënt kwam voor een lening bij de man. Dat heeft hij eerder ook al eens gedaan. De man werd onwel en viel met zijn hoofd op een tafel. Omdat mijn cliënt alleen ducttape zag, heeft de wond daarmee geprobeerd te stelpen.”

Een verhaal dat er bij het Openbaar Ministerie niet in gaat. Op 50.000 euro na is het geld inmiddels weer terugbetaald. Maar het slachtoffer, die zelf niet aanwezig was in de rechtszaal, laat het daar niet bij zitten.

Tekst gaat verder.

Hij heeft beslag laten leggen. Wat er ook toe heeft geleid dat M. S. in geldproblemen is gekomen. “Om deurwaarders van zich af te houden en boetes te kunnen betalen wil hij daarom ook dolgraag vrijkomen”, aldus zijn advocaat die de rechter vroeg M. S. vrij te laten. Zelf zei de verdachte: “Ik wil zo snel mogelijk weer werken om zaken af te handelen.” 

Advocaat hint op deal met justitie

Advocaat Jan Hein Kuipers informeerde ook of het Openbaar Ministerie open stond voor het maken van procesafspraken. En daarmee een deal. “Het is geen bekentenis. Maar als het gaat om bijvoorbeeld de ducttape is daar wel DNA op gevonden. En is het zijn woord tegen die van het slachtoffer.”

Kuipers vervolg: “En dus kan het soms beter zijn om het niet te laten komen tot een volledige rechtszaak en een uitspraak.” Maar wat voor strafvermindering heeft hij dan in zijn hoofd? “Zover is het nu nog niet. Eerst moeten we afwachten of het OM überhaupt hier aan mee wil werken.”

De rechter besloot uiteindelijk dat M. S. langer in voorarrest blijft. De volgende tussentijdse zitting is op 18 september. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405