Verdachte van ‘hardhandige’ ontvoering in Spanbroek blijft langer vastzitten

14 maart 2024 06:14
Bron: Politie, bewerkt door NH

De 38-jarige Alkmaarder die maandenlang uit handen van justitie wist te blijven, blijft opnieuw drie maanden langer vastzitten. Dat heeft de rechter deze week besloten. Hij is één van de verdachten in de Spanbroeker ontvoeringszaak, waarvan een ruzie over cocaïne en geld aan ten grondslag zou liggen. 

Ontvoerde Oostenrijker bij een bushalte in Spanbroek

Het slachtoffer uit Oostenrijk werd eind mei vorig jaar op klaarlichte dag op de Herenweg in Spanbroek onder dwang in een auto geduwd. Verschillende winkeliers zagen het gebeuren en vertelden dat de man op sokken liep en ‘heel hard schreeuwde’: “Hij kon geen kant op.”

Het is nog onduidelijk wat de rol van de Alkmaarder in deze zaak is geweest. Wel wist Nicky K. (38) maandenlang uit de handen van justitie te blijven. Hij vluchtte naar Londen, zo vermoedde het Openbaar Ministerie, waar hij in juli 2023 werd opgepakt. Inmiddels zit hij al een paar maanden vast in Nederland.

‘Woonde naast een politiebureau’

De man zelf ontkent dat hij is gevlucht. Hij zou in Londen zijn voor ‘zakelijke relaties’, aldus K. in een eerdere zitting. “Ik ben niet naar Engeland gevlucht, zoals wordt beweerd. Ik bewoog mij in het openbaar, woonde zelfs naast een politiebureau. Daarbij heb ik overal m’n pinpas gebruikt”, zei hij tegen de rechter. 

Naast de Alkmaarder zit er in deze strafzaak nog een verdachte vast. Het gaat om de 32-jarige Jeremy H. uit Hoorn. Hij werd na een lange zoektocht, eind oktober, in Bovenkarspel gearresteerd. Wat zijn rol bij de ontvoering zou zijn geweest, is nog onduidelijk.

De verdachte blijft in ieder geval tot 3 juni vastzitten. Dan vindt de volgende zitting plaats. In de tussentijd worden nog meerdere getuigen gehoord.

Zes Noord-Hollanders in beeld

Er zijn zeker zes verdachten in beeld voor de beruchte ontvoering op de man uit Oostenrijk. Naast de 38-jarige Nicky K. die gisteren moest voorkomen, is er dus medeverdachte Jeremy H. (32) uit Hoorn. Net als K. wist hij maandenlang uit handen van justitie te blijven, tot hij in eind oktober 2023 werd aangehouden in Bovenkarspel.

Onder de gearresteerden is ook de 31-jarige Toni van de V. uit Wognum. Hij zat een paar maanden vast, maar werd in november 2023 vrijgelaten. Hij is nog wel verdachte, aldus het OM.

Ook Anthony B. (32) uit Hoorn zou vrijkomen, maar hij moest toch langer zitten vanwege mogelijke betrokkenheid bij een drugszaak in West-Friesland. Het OM liet aan NH weten dat hij volgens gekraakte versleutelde berichten in 2020 en 2023 ‘enkele maanden’ in zijn eigen woonplaats handelde in wapens, coke, speed en MDMA.

Ook de twee bewoners van het huis, een 34-jarige man en een 29-jarige vrouw uit Heerhugowaard, waar het arrestatieteam in juni 2023 een inval deed, werden aangehouden maar mochten de zaak wel in vrijheid afwachten. Ook zij blijven verdachte in de zaak.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844