Verdachte van ‘hardhandige’ ontvoering in Spanbroek zwijgt over toedracht

6 februari 2024 06:12
Bron: Aangeleverd en Inter Visual Studio

De 32-jarige Jeremy H. uit Hoorn wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van een Oostenrijkse man in Spanbroek, eind mei vorig jaar. Maandenlang wist hij uit handen van de politie te blijven. Sinds zijn aanhouding blijft hij zwijgen over de toedracht van de ontvoering. 

Ontvoering Spanbroek

De man uit Hoorn was de laatste verdachte die de politie nog zocht. Hij werd eind oktober 2023 na een lange zoektocht in Bovenkarspel gearresteerd. Hij zit nog altijd vast in de Penitentiaire Inrichting in Hoogvliet.

Wat zijn rol zou zijn geweest, is nog onduidelijk. De 32-jarige man, die gisteren voor het eerst moest voorkomen, heeft tijdens de verhoren met de politie ‘altijd gezwegen’, aldus het Openbaar Ministerie. H. was niet aanwezig in de rechtszaal.

De man uit Oostenrijk wordt in april nog achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris verhoord, zo werd gisteren in de Haarlemse rechtbank duidelijk.

Onder dwang in auto geduwd

Op die bewuste middag in mei 2023 wordt het slachtoffer op de Herenweg in Spanbroek volgens de politie onder dwang in een auto geduwd. Verschillende winkeliers zagen het gebeuren en vertelden dat de man op sokken liep en ‘heel hard schreeuwde’, aldus een ooggetuige. “Hij kon geen kant op.”

De politie verspreidde diezelfde avond nog een foto van de man en pakte die nacht in het nabijgelegen Heerhugowaard twee verdachten op. Ook de twee bewoners, beiden woonachtig in dezelfde stad, werden aangehouden, maar mochten de zaak al snel in vrijheid afwachten.

Drie dagen later werd de Oostenrijker dankzij een oplettende treinconductrice gevonden in Beverwijk. Verward, maar in ‘goede gezondheid’, aldus de politie. In een politieverhoor verklaarde hij ‘inderdaad ontvoerd te zijn geweest’. 

‘Impulsieve actie’

Justitie spreekt nu van een drugsconflict ‘over coke en geld’. Maar volgens advocaten van de verdachten wilden ze het vermeende slachtoffer juist helpen. Hij zou door drugsgebruik mogelijk in een psychose zijn beland. “De man was psychisch in de war, drugsverslaafd en onder invloed van drugs. Hij zou nog nauwelijks op zijn benen kunnen staan”, aldus één van de advocaten tijdens een eerdere zitting.

Het OM gelooft dit niet en zegt onafhankelijke getuigen te hebben gesproken die vertellen dat het wel degelijk ging om een ontvoering. Volgens de officier van justitie was de ontvoering ‘een impulsieve actie’, omdat het slachtoffer uit een raam van een chalet zou zijn gesprongen. Daar werd hij – naar nu blijkt – vastgehouden op een vakantiepark in of vlakbij Spanbroek, waar hij volgens het OM ‘forse tikken kreeg’. Hierna werd hij dus in Spanbroek weer meegenomen. Of het slachtoffer na de tweede ontvoering weer wist te ontsnappen of door zijn belagers is vrijgelaten, is nog niet duidelijk.

Zes Noord-Hollanders in beeld

Er zijn zeker zes verdachten in beeld voor de beruchte ontvoering op de man uit Oostenrijk. Naast de 32-jarige Jeremy H. die gisteren moest voorkomen, is er dus medeverdachte Nicky K. (38) uit Alkmaar. Net als H. wist hij maandenlang uit handen van justitie te blijven, tot hij in juli 2023 werd aangehouden in Londen

Onder de gearresteerden is ook de 31-jarige Toni van de V. uit Wognum. Hij zat een paar maanden vast, maar werd in november 2023 vrijgelaten. Hij is nog wel verdachte, aldus het OM.

Ook Anthony B. (32) uit Hoorn zou vrijkomen, maar hij moest toch langer zitten vanwege mogelijke betrokkenheid bij een drugszaak in West-Friesland. Het OM liet aan NH weten dat hij volgens gekraakte versleutelde berichten in 2020 en 2023 ‘enkele maanden’ in zijn eigen woonplaats handelde in wapens, coke, speed en MDMA.

Ook de twee bewoners van het huis, een 34-jarige man en een 29-jarige vrouw uit Heerhugowaard, waar het arrestatieteam in juni 2023 een inval deed, werden aangehouden maar mochten de zaak wel in vrijheid afwachten. Ook zij blijven verdachte in de zaak.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405