Verdeeldheid in Hoornse politiek over stopzetten aanbesteding Westfries Museum

25 oktober 2023 06:03
Bron: Benno Ellerbroek

De aanbesteding voor de restauratie en verbouwing van het Westfries Museum moet ‘onmiddellijk gestaakt’ worden, vinden lokale partijen Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn. Ze zijn bang buitenspel te worden gezet, nu de bouwkosten hoger zullen uitvallen. “Veel te voorbarig”, reageert de politiek in Hoorn. 

Verhuizen Schuttersstukken Westfries Museum

Het is al jaren onderwerp van discussie: de renovatie en verbouwing van het Westfries Museum in Hoorn. In april dit jaar werd duidelijk dat het project ‘ongeveer een jaar’ vertraging zou oplopen. Ook de bouwkosten zouden met miljoenen euro’s hoger uit kunnen vallen.

Toch wil de gemeente het project doorzetten. Het college van Hoorn maakte vorige week bekend dat de aanbesteding voor het museum van start is gegaan, waar de gemeenteraad eerder al 18 miljoen euro voor uittrok.

Na de aanbesteding maakt de gemeente bekend hoeveel geld er precies nodig is om het museum te vernieuwen. En dat schiet bij de lokale partijen Fractie Tonnaer en Sociaal Hoorn in het verkeerde keelgat. “Ondanks de ontstane financiële krater wordt de verbouwing van het museum gewoon doorgezet “, schrijven ze in een brief aan het college.

Ze zijn bang buitenspel te worden gezet en willen dat de aanbesteding ‘onmiddellijk wordt gestaakt’. “Zodat we nog bezuinigingsvoorstellen kunnen doen om de extra kosten van de verbouwing te verlagen.”

Te snel overhaaste conclusies 

De brief kan in de Hoornse politiek op weinig bijval rekenen. Voor grote conclusies is het nog te vroeg, stellen lokale partijen. “Veel te voorbarig”, aldus Guido Breuker van ÉénHoorn. “Het financiële plaatje is nog niet compleet”, vult John Halsema (Hoorn Lokaal) hem aan.

Het is een mening die Chris de Meij van Hart voor Hoorn deelt. Volgens hem is het verstandiger om eerst alles op een rijtje te hebben, voordat de gemeenteraad er een klap opgeeft. “Pas dan kunnen we beoordelen of de extra kosten voor het museum haalbaar zijn.”

Volgens Wouter de Vries van D66 is het ‘heel onverstandig’ om de aanbesteding stop te zetten. “Als we nu op de noodrem trappen, kost het uiteindelijk alleen maar meer geld”, zegt hij. “In de tussentijd moet de collectie opgeslagen blijven.” Daarvoor heeft de gemeenteraad al eerder zo’n 1,2 miljoen euro vrijgemaakt.

De VVD deelt de zorgen over een verdere stijging van de bouwkosten, maar voegt er wel aan toe dat het stopzetten van de aanbesteding risico’s met zich meebrengt. “Dan is het museum nog langer dicht en valt het prijskaartje hoger uit. Daarbij is de kans dat het museum dan voorgoed dicht blijft”, zegt Mitchel Sluis. Hij pleit ervoor om het Westfries Museum onafhankelijk te maken van de gemeente.

Gemeente is voorbereid

Net als bij andere grote projecten als de toegangstunnel en een IKEC heeft de renovatie van het Westfries Museum te maken met kostenstijgingen. De gemeente laat aan NH weten dat ze hierop voorbereid zijn. “Er is 1,6 miljoen euro extra subsidie binnengehaald en binnen de gemeentelijke begroting is voor grote projecten rekening gehouden met verschillende posten voor stijgende bouwkosten”, aldus een gemeentewoordvoerder.

In het voorjaar van 2024 neemt de gemeenteraad een besluit, waarna in de zomer de bouw begint. Naar verwachting wil de gemeente rond 2026 – als alles meezit – de deuren heropenen van het vernieuwde museum.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844