Verhitte bewonersavond Venhuizen: buurt weigert mee te werken aan verplaatsing pannaveld

5 oktober 2022 15:02
Bron: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

De strijd om het pannaveld aan ’t Padland in Venhuizen lijkt nog niet beslecht. De gemeente besloot eerder dat het veld weg moet vanwege geluidsoverlast. Omwonenden wilden tijdens een bewonersavond van een alternatieve locatie niets weten.

Pannaveld bij 't Padland in Venhuizen

Enkele buurtbewoners trokken vorig jaar aan de bel dat het pannaveld te veel geluidsoverlast veroorzaakte. En bovendien zou het hangjongeren aantrekken. “Het gebonk gaat door van zonsopgang tot zonsondergang”, vertelde omwonende, en woordvoerder namens de bezwaarmakers, Andras Theunissen eerder tegen NH Nieuws.

De voorzieningenrechter erkende dat regels werden overtreden. Dus besloot de gemeente dat het veld daar weg moest, en dat er ondertussen gezocht zou worden naar een nieuwe locatie. Tot boosheid van andere omwonenden en de naastgelegen basisschool ’t Padland.

Emotionele avond

Toch hoopte de gemeente tijdens een bewonersavond tot een oplossing te komen. Aan de gemeenteraad werd al 100.000 euro gevraagd om het veld te kunnen verplaatsen. En dan zou met de buurt een nieuwe locatie gekozen moeten worden.

Maar dat liep heel anders. De omwonenden weigerden te kiezen, en willen het bestaande pannaveld gewoon houden. “Alles is onder geheimhouding gedaan. De buurt is van de domme gehouden. Maar wij willen weten wat de juridische basis is om het veld te verwijderen”, legt buurtbewoner en lid van de medezeggenschapsraad van de school, Marjolein Pennekamp, uit.

Klagers willen grasveld ook weg

Toen ook nog bleek dat de klagers behalve het pannaveld ook het naastgelegen grasveld weg willen hebben om hangjongeren weg te houden, liepen de gemoederen nog meer op. “Wij hebben als buurt vijf maanden gesurveilleerd en nooit hangjongeren gezien. Maar als die er wel zijn, dan mogen de kinderen die er spelen daar niet de dupe van zijn”, aldus Pennekamp.

Tekst gaat verder onder de foto.

Kinderen niet blij met weghalen pannaveld 't Padland Venhuizen

Bezwaarmakers teleurgesteld

Ook de bezwaarmakers waren bij de avond aanwezig. Zij zijn teleurgesteld dat er niet voor één van de oplossingen is gekozen, aldus Andras Theunissen. “Het komt ook door de gebrekkige communicatie van de gemeente.”

Ze hopen dat de gemeente tijdens de raadsvergadering van 24 oktober alsnog instemt en 100.000 euro vrijmaakt voor de verplaatsing van het veld. “Mensen doen alsof wij de eerste mensen zijn die overlast ervaren. Maar al sinds 2002 is er door andere buurtbewoners geklaagd.”

Ook benadrukt Theunissen dat alleen het verplaatsen van het pannaveld niet voldoende is. “We willen een duurzame oplossing, waardoor we ook geen overlast meer van hangjongeren hebben. Dat hebben we de gemeente ook gezegd.”

Geen verplaatsing: dan veld sluiten

In tegenstelling tot eerder zei de gemeente nu dat het veld niet wordt weggehaald, totdat er een oplossing is. Maar daar gaan de bezwaarmakers niet mee akkoord. Zij schermen met het besluit van de rechter, die eerder stelde dat de gemeente moet handhaven en bij overtredingen het veld dus gesloten moet worden.

“Dus gaat de gemeente geld steken in juridische procedures die toch geen zin hebben, of gaan ze voor een duurzame oplossing”, vraagt Theunissen zich hardop af. “Wij vertrouwen erop dat de gemeente een rationeel besluit neemt.”

Maar de andere omwonenden blijven zich verzetten. Ze gaan maandag inspreken tijdens een rondetafelgesprek met de gemeenteraad in de hoop het veld op de huidige plek te behouden. “Dat er bij de avond zoveel bewoners maken, maakt me blij en laat zien hoe belangrijk ze het vinden. Die zeggen de overlast niet te ondervinden. De raad doet nu een stap terug, en we gaan maandag ook zeker inspreken om ons verhaal te doen”, aldus buurtbewoner Marjolein Pennekamp. 

Geheime bijeenkomst van gemeente

Morgen is er ook nog een geheime bijeenkomst van de gemeenteraad en het college over het pannaveld. “De raad heeft veel vragen gesteld over het besluit. Het college wil hier graag met de raad over in gesprek, en heeft er daarom voor gekozen om dit in een aparte bijeenkomst te doen”, aldus een gemeentewoordvoerder. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405