Verhoogde waarden chemische stoffen aangetroffen in Westwoud

14 oktober 2021 08:07
Willem Bakker

Een dit jaar uitgevoerd onderzoek heeft verhoogde waarden van PFAS aangetroffen in het water rond de voormalige vuilstort van Westwoud. PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die met name gebruikt worden om producten water-, vuil-, stof- of vetafstotend te maken. Sinds vorig jaar maakt de Nederlandse overheid zich sterk voor een verbod. Sommige PFAS kan namelijk het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Afhankelijk van hoeveel iemand ervan binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang.

“PFAS zit onder andere in kleding, vloerbedekking, gordijnen en beddengoed,” vertelt Willem Bakker van Stichting Ouderen West-Friesland. “In de Rijn zit 3 mg PFAS per liter. Bij de vuilstort is dat 59 tot 103 mg per liter.” Willem Bakker laat weten teleurgesteld te zijn over het persbericht dat de gemeente hierover heeft verstuurd. “Hierin staat alleen dat er geen staalslakken zijn aangetroffen. Maar daar is ook geen onderzoek naar gedaan. Wel hebben in ons vooronderzoek vijf mensen, onafhankelijk van elkaar, hetzelfde verhaal verteld dat er tonnen aan staalslakken van de Hoogovens zijn gestort om een oprit te maken.”

Op advies van onderzoekspartij Terrascan lopen er nu gesprekken over een vervolgonderzoek.

Uitzending – 9 oktober 2021

Een dit jaar uitgevoerd onderzoek heeft verhoogde waarden van PFAS aangetroffen in Westwoud. Sommige PFAS kan het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken. Beluister het interview met Willem Bakker.

Verhoogde waarden chemische stoffen aangetroffen in Westwoud

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405