Verkeersregelaars: veiligheid voorop

28 december 2022 10:00
Verkeersregelaar Ferry Stroet

Verkeersregelaars die regelen toch het verkeer? Dat klopt, maar daar gaat het nodige aan vooraf vertelt Ferry Stroet. “In het geval van een evenement zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht helpen we de organisatie met het schrijven van een verkeersplan. Daarbij laten we op de verkeersstromen en het te verwachten publiek. Op basis daarvan wordt gekeken welke wegen er moeten worden afgezet op het evenement zo veilig mogelijk te laten verlopen en er geen verkeer door het publiek heen rijdt.”

Bij werkzaamheden verschilt de aanpak, al naar gelang de situatie. “Voor werkzaamheden die meerdere dagen vergen is ander materiaal nodig dan als de werkzaamheden na een paar uur kunnen worden afgerond”, vertelt Ferry Stroet. Ook in het geval van een ongeluk worden verkeersregelaars vaak ingezet. “In de grondwet staat dat iedereen verplicht is eerste hulp te verlenen, dus ook de verkeersregelaar. Je kunt al helpen door zelf veilig te staan en 112 te bellen.”

Het verkeer regelen bij dergelijke situaties is niet zonder gevaar. “We hebben nog steeds te maken met mensen met een te volle agenda waardoor ze te snel langs een wegafzetting willen rijden”, aldus Ferry Stroet. Dit terwijl op de jas van de verkeersregelaar het wettelijke stopbord staat. “Iedere weggebruiker dient dit op te volgen: als je een verkeersregelaar ziet moet je stoppen, tenzij de verkeersregelaar aangeeft dat je mag doorrijden.” Er zijn verschillende typen verkeersregelaars: de klaar-over, de evenementenregelaar en de beroepsverkeersregelaar. “En we kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405