Verkiezingsdag of niet: voor de nummer 48 van de VVD is het een gewone werkdag

22 november 2023 08:43
Bron: NH Media / Michiel Baas

Het is een spannende dag voor Bas de Wit (30) uit Andijk. De nummer 48 op de VVD-lijst maakte ondanks zijn bescheiden plek op de lijst flink campagne in West-Friesland. De verkiezingsdag is voor hem ongetwijfeld een hectische, maar wat blijkt: voor De Wit is het een reguliere werkdag. 

Posters, spandoeken, flyers. Je kon de laatste weken amper om Bas de Wit heen in West-Friesland. Met de slogan ‘Den Haag kan wel een Westfries gebruiken’ probeerde hij zoveel mogelijk stemmers aan zich te binden. De campagne betaalde hij grotendeels uit eigen zak. “Gelukkig ben ik ook wat geholpen door enkele lokale sponsors”, zegt De Wit. 

Nummer 48 dus. Er moet wel een wonder gebeuren wil dat voldoende zijn voor een plek in de Tweede Kamer. “Je wordt in ieder geval gezien door de partij”, zegt De Wit. “Er zijn in heel Nederland veel kandidaten en we kunnen niet allemaal op plek 25 staan.”

Drie keer Andijk aan stemmers nodig

Om via voorkeursstemmen gekozen te worden, moet je 18.000 stemmen behalen. Dat staat gelijk aan bijna drie keer het inwonersaantal van Andijk. “Dat is natuurlijk best wel veel. Ik moet het hebben van een goede uitslag voor de partij. En dan maar hopen dat we met de VVD weer in de regering komen, dat er wat mensen doorschuiven en dat ik uiteindelijk aan de beurt ben voor een zetel in Den Haag. Want dat is wel mijn uiteindelijke doel.” 

Hij heeft flink zijn best gedaan, de afgelopen weken. Zo werden er 6.000 flyers rondgedeeld, stond hij in winkelcentra, sprak hij talloze mensen en was zijn hoofd te zien langs wegen en op plakplaatsen. Hij schiet in de lach. “Of ik mijn eigen hoofd nog kan zien? Op een gegeven moment is het ook wel weer mooi dat het klaar is.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Een besmeurd bord, bij Medemblik Bas de Wit VVD

Eén van de spandoeken langs de weg – aan de Markerwaardweg bij Medemblik – werd flink beklad met graffiti. Tot teleurstelling van De Wit. “Andere partijen hebben hier ook last van, helaas. Aan de andere kant vind ik het wel bijzonder dat iemand de moeite neemt om het land op te gaan en dit dan te doen.” 

En dan is het 22 november: de dag die voor De Wit al maanden rood omcirkeld staat. Een ongetwijfeld drukke dag voor de Andijker. “Dat zou je zeggen, maar dat valt best wel mee.” In het dagelijks leven is De Wit naast Statenlid werkzaam als kredietadviseur bij ABN Amro in Amsterdam. “Ik heb in de ochtend een afspraak bij een klant, samen met een collega. Ik heb dus een gewone werkdag, zou je kunnen zeggen. In de avond ben ik in Den Haag, waar we met de partij bij elkaar komen om de verkiezingsuitslag te volgen. Ik ben benieuwd wat het wordt.”

Nog twee West-Friezen verkiesbaar

Naast Bas de Wit kan vandaag bij de Tweede Kamerverkiezingen op nog twee West-Friezen worden gestemd. Pelle Koopman uit De Goorn staat op de 18e plek van Forum voor Democratie. Gezien de peilingen, lijkt het onwaarschijnlijk dat hij in de Tweede Kamer komt. Datzelfde geldt voor Sumer Shaban uit Hoorn. Hij is terug te vinden op nummer 63 van de D66. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405