Verkiezingsstrijd barst los met Enkhuizerzand

6 februari 2022 18:15
Enkhuizerzand

Het Enkhuizerzand blijft de gemoederen bezighouden. De SP nam deze week zelfs het woord ‘kiezersbedrog’ in de mond en richtte zich daarmee tot Chris Segerius. Een inwoner die al langere tijd pleit voor meer transparantie rondom de verkoop van het gebied aan Droomparken. Segerius heeft zich nu ook verkiesbaar gesteld.

€ 335.000 als verkoopprijs voor het gebied leek Chris Segerius aan de lage kant. Waarna hij probeerde inzicht te krijgen in de bijbehorende documenten. “Er zijn twee taxaties gedaan over hetzelfde gebied. De taxatie van de gemeente komt uit op een negatieve waarde. De taxatie uitgevoerd in opdracht van Droomparken komt uit op een waarde van 30 miljoen.” De taxatie van de gemeente is het enige document dat nog onder de geheimhoudingsplicht valt. Wel zijn de offerte en de overeenkomst openbaar. “We weten dus de uitkomst. We weten alleen niet waarom de waarde nul is.”

Marktconformiteit

Volgens de gemeente is er sprake van een marktconforme offerte, maar Segerius betwist dat. Doordat de taxatie geheim is verklaard mogen er maar twee instanties naar kijken: de gemeenteraad en de bestuursrechter. “Die laatste kan beoordelen of de redenen voor geheimhouding correct zijn.” Eerst is het echter wachten op een advies van de bezwarencommissie die als mediator optreedt. Dit advies wordt 31 maart verwacht. Maar hiervan verwacht Segerius eigenlijk niet veel.

Verantwoording

Inmiddels heeft Chris Segerius zich verkiesbaar gesteld. Volgens de SP om de geheimhoudingsplicht op te heffen. Hij ontkent dit. “Ik doe dit om te zien of er nog iets te redden valt van die 30 miljoen.” Volgens Segerius is een groot deel van de Enkhuizers niet op de hoogte van de achtergronden, waardoor het lastig zal worden stemmen te verwerven. “Het zal moet komen van mensen die invloed hierop willen uitoefenen. Als je gemeentelijk bezit voor 1% van de eigenlijke waarde verkoopt ben je niet goed bezig. Daar moet verantwoording over worden afgelegd.”

Het volledige interview met Chris Segerius is onderstaand terug te luisteren.

Uitzending – 5 februari 2022

De SP nam deze week het woord 'kiezersbedrog' in de mond en richtte zich daarmee tot Chris Segerius. Beluister het interview met daarin zijn reactie hierop.

Verkiezingsstrijd barst los met Enkhuizerzand

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405