Vernield kunstwerk keert niet terug in Vredehoftunnel in Hoorn

9 mei 2023 12:01

Het kunstwerk, dat eind maart 2022 door onbekende vandalen werd vernield, wordt niet teruggeplaatst op zijn oude plek in de Vredehoftunnel in Hoorn. Dit omdat de kans op nieuwe vernielingen te groot is.

Vredehoftunnel Hoorn

Vlak voor de feestelijke opening wordt het kunstwerk van beeldend kunstenaar Eline Janssens, dat in de Vredehoftunnel in Hoorn hangt, eind maart 2022 door onbekende vandalen vernield. “Ik werk al 30 jaar voor de openbare ruimte, maar ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt”, vertelde ze eerder tegen NH.

Na de vernielingen heeft ze – op verzoek van de gemeente Hoorn – gekeken of het kunstwerk op de oude plek in de Vredehoftunnel óf ergens anders in de wijk moet worden teruggeplaatst.

Kunstwerk keert niet terug

Daaruit blijkt dat het te risicovol is om het kunstwerk terug te laten plaatsen in de tunnel. “De kans op nieuwe vernielingen is groot, waar de kosten voor herstelwerkzaamheden niet te overzien zijn”, zo schrijft het college in een brief.

Tekst gaat verder onder de foto.

Vredehoftunnel week voor opening vernield

Ook heeft beeldend kunstenaar Eline Janssens aangegeven niet de strijd aan te willen gaan met vandalisme, omdat zij ‘constructieve en positieve kunst wil maken’. Het college kiest dan ook voor een alternatieve oplossing: een deel van het kunstwerk wordt aangeboden aan drie verzorgingstehuizen in Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier.

Streetart

Om de Vredehoftunnel in de toekomst graffitivrij te houden, wordt er gekeken of het mogelijk is om bijvoorbeeld een vorm van streetart (legale graffiti, in opdracht van de gemeente) in de tunnel te realiseren. Dit om de tunnel te verfraaien en het gevoel van veiligheid te vergroten.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405