Verpauperd pand moet plaatsmaken voor expathotel, maar Spanbroekers zijn tegen

10 december 2020 09:30
Bron: NH Media

Het gebouw aan de Waterkant in Spanbroek is niet bepaald de parel van het dorp. Al ruim een decennium staat het voormalig horecapand leeg. Bij de gemeente is onlangs een aanvraag gedaan voor de bouw van een expathotel op deze locatie. En dat zorgt voor rumoer: ruim zeventig inwoners hebben bezwaar ingediend en een petitie tegen de komst van het gebouw is meer dan duizend keer ondertekend. 

Expathotel Spanbroek

Op de locatie van voormalig bar-dancing Amazone moet een expathotel met 64 éénpersoonskamers komen. Het gaat om een onderkomen voor arbeidsmigranten die hier voor korte tijd verblijven. Dat houdt in enkele dagen tot maximaal drie maanden.

Het is bij de gemeente niet bekend wie plannen heeft ingediend. “De aanvrager van de vergunning was niet de exploitant. Dit wordt bekend bij de aanvraag van een exploitatievergunning”, zo laat de gemeente weten in een antwoord op de vragen die gesteld zijn door VVD Opmeer.

‘De locatie is niet geschikt’

De VVD heeft bezwaar tegen een expathotel op deze plek. “We zijn gerust niet tegen een expathotel in het dorp”, vertelt Jacko Hoek van de VVD. “Er zit nog een expathotel een stuk verderop, dat gaat ook gewoon goed. Ik heb de tekeningen gezien, het ziet er goed uit. Maar het is de locatie, die is middenin het dorp. Je moet je afvragen of je dat wel wilt.”

Tekst gaat verder.

Uit navraag in het dorp blijkt dat ook veel Spanbroekers het niet eens zijn met de komst van een expathotel aan de Waterkant. “We hebben met ruim zeventig mensen bezwaar ingediend bij de gemeente”, vertelt een meneer die dichtbij woont. 

Als de plannen doorgaan, wordt het gebouw straks met de grond gelijk gemaakt voor nieuwbouw. Nu is het aan het verpauperen; een aantal maanden geleden zijn de ramen en deuren dichtgetimmerd. “De jeugd ging erin donderjagen”, verklaart één van de buurtbewoners. Over het trieste aanblik zegt een andere buurtbewoner: “Beter dit dan een expathotel.”

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Aan de rand van het dorp staat een ander expathotel, het Slothuis. Hier is plek voor 160 bewoners. In een dorp met 4.300 inwoners vreest de VVD dat ’te veel arbeidsmigranten op één plek ontwrichtend kan zijn voor de gemeenschap’. Die zorgen legt de partij in schriftelijke vragen voor aan de gemeente.

‘Nauwelijks overlast’

De gemeente zegt dat dit niet te bepalen valt aan de hand van aantallen, maar afhankelijk is van onder andere goede regulering. Zo schrijft de burgemeester in een beantwoording op de vragen van de VVD: “Middels een exploitatieovereenkomst wordt de exploitant verplicht om overlast te voorkomen. De ervaring met het Slothuis is dat een goede naleving van de exploitatieovereenkomst ervoor zorgt dat er geen tot nauwelijks overlast is.”

Lokale partijen VVD en DSV startten een petitie tegen de komst en daar staan nu 1.006 handtekeningen onder. De partij informeert op de petitiepagina dat er plek is voor 170 bewoners, maar dit klopt niet. Het gaat om een locatie voor 64 bewoners.

“Ik ben één van de vele jongeren die toe is aan een eigen woning en vind dat de gemeente het gebouw daar beter voor kan benutten”

Ondertekenaar van de petitie

In reacties is vaak terug te lezen dat ondertekenaars de locatie beter geschikt vinden voor senioren- of jongerenwoningen. “Ik ben één van de zovele jongeren die hoognodig toe is aan een eigen woning. Ik vind dat de gemeente het gebouw daar beter voor kan benutten”, aldus één van de reacties op de petitie.

De gemeente is echter geen eigenaar van de locatie. Volgens de gemeente staat het pand al jaren leeg en zijn er nooit gegadigden voor geweest. “Wij hebben de initiatiefnemer ook op de wijzigingsbevoegdheid naar woningen gewezen, die wenste hiervan geen gebruik te maken en heeft ervoor gekozen om een aanvraag voor een expathotel in te dienen”, aldus de burgemeester in de beantwoording van de vragen van de VVD. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Expathotel Spanbroek

Buurtbewoners zeggen vooral bezwaar te hebben ingediend op grond van de parkeerdruk in het dorp. 

‘Parkeerdruk zal toenemen’

In de tekeningen staan 27 parkeerplekken en dat is te weinig volgens buurtbewoners. “Dat zie je ook bij het Slothuis. Daar is het alleen geldig om te parkeren met een bedrijfsauto. Er staan veel witte kentekens in de straten, want het parkeerterrein is vol. Mensen die daar wonen kunnen hun auto niet kwijt.”

Er komt volgens de gemeente nog een openbare hoorzitting over de omgevingsvergunning. Wanneer die is, is nog niet bekend. Uiteindelijk neemt het college het definitieve besluit over de komst van het expathotel.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405