Verslavingszorg ziet geen trend rondom nicotinezakjes: “Verhaal heeft een keerzijde”

25 maart 2022 15:28

Eerder trok Stichting Netwerk aan de bel omdat het zich ‘grote zorgen maakte’ over het gebruik van nicotinezakjes onder jongeren, ook wel ‘snus’ genoemd door de tieners. Maar tot nu toe ziet verslavingszorg Brijder deze trend niet terug in de cijfers van GGD-Hollands Noorden. “Slechts 1,6 procent van de jongeren tussen de 16-25 jaar zegt het weleens gebruikt te hebben. Dat is heel weinig.”

Snapshot Video 228322 (00:27)

Verslavingszorg Brijder laat weten bekend te zijn met de nicotinezakjes. De jongeren noemen de zakjes ‘snus’, maar dat zit volgens preventiedeskundige Jeroen Vriend van Brijder net even anders. “De straatnaam die de jongeren gebruiken is ‘snus’, maar die bewoording klopt niet.  De term ‘snus’ komt uit Noorwegen en bevat tabak. De tabakvariant is in Europa verboden en dus ook niet verkrijgbaar in Nederland.”

Tekst gaat verder.

Ook de nicotinezakjes zonder tabak zijn sinds november (2021) dankzij de Warenwet verboden in Nederland. “Hierdoor is het product sinds november lastig online leverbaar”, vervolgt Vriend. “Maar via illegale websites of het dark web is het wel nog te bestellen, maar dat kost meer moeite. Doordat het lastiger te verkrijgen is hoor ik dat het gebruik op scholen terugloopt.”

Keerzijde

De preventiedeskundige van Brijder maakt zich zorgen dat ‘de mediahype’ juist een aanzuigende werking heeft op het gebruik van de zakjes. “Als we kijken naar de cijfers van GGD-Hollands Noorden, zien we dat slechts 1,6 % van de jongeren tussen de 16-25 jaar de nicotinezakjes geprobeerd hebben. Dit is dus een relatief laag aantal.”

“Ik zie natuurlijk niet wat een jongerenwerker ziet en daarom is goede voorlichting en communicatie erg belangrijk”

Jeroen Vriend, preventiedeskundige (West-friesland) Brijder

Vriend snapt heel goed dat jongerenwerkers aan de bel trekken indien ze een trend signaleren, maar waarschuwt hen wel om dan niet direct naar de media te stappen. “Ik zie natuurlijk niet wat een jongerenwerker ziet en daarom is goede voorlichting en communicatie erg belangrijk”, zegt de preventiedeskundige. “Maar stel, er kloppen 30 jongeren bij een jongerenwerker aan om aan te geven dat ze verslaafd zijn. Betekent dat natuurlijk niet dat heel Hoorn verslaafd is aan nicotinezakjes.”

Weinig gevallen

Tot nu toe zijn er bij Brijder weinig gevallen bekend van jongeren die verslaafd zijn aan de nicotinezakjes. Maar ook aan die notering zit een keerzijde. “In ons handboek, waar psychiaters hun diagnose op baseren, vallen de nicotinezakjes onder het onderdeel ‘nicotineverslaving'”, stelt Vriend. “Maar een sub-categorie zoals bijvoorbeeld ‘nicotinezakjes’ is nog niet beschikbaar.” 

Hierdoor valt de verslaving van nicotinezakjes onder dezelfde noemer als bijvoorbeeld verslaafd zijn aan het roken van een sigaretten. Toch zou deze huidige methode volgens Vriend niet uit moeten maken. “In theorie zouden we wel een verschuiving moeten zien als veel jongeren van een bepaalde leeftijd verslaafd raken aan nicotine.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405