Vertrouwen is terug in Hoorn met dubbele stembureaus en een centrale tellocatie

10 januari 2024 15:05
Stembureau
Bron: NH Nieuws

Hoorn is tevreden over hoe het stemmen tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer, november vorig jaar, is verlopen in de gemeente. Na problemen tijdens eerdere verkiezingen werden er maatregelen getroffen. Het aantal stembureaus werd uitgebreid, er kwamen dubbele bureaus op drukke plekken en het stemmen tellen gebeurde centraal in het gemeentehuis. Tot tevredenheid, zo blijkt nu uit een evaluatie. 

Stembureau stemmen stemhokje verkiezingen stock

Alles is anders na de vorige verkiezingen in maart 2023, toen er langere wachtrijen ontstonden bij de stembureaus. Urenlang stonden kiezers in de rij voordat ze aan de beurt waren. “We hebben anderhalf uur in de kou in de rij gestaan”, vertelde een wat oudere vrouw toen aan NH.

Reden genoeg dus voor de gemeente om het eens over een andere boeg te gooien. Zo is het aantal stembureaus uitgebreid van 24 naar 30, zijn er extra stemhokjes geplaatst en zijn er dubbele stembureaus ingericht op locaties die drukbezocht worden.

Doorzetten maatregelen

Ook de chaos bij het stemmen tellen moest anders. Bij eerdere verkiezingen werd er tot diep in de nacht doorgeteld, wat niet altijd ten goede kwam aan de nauwkeurigheid. Om dat te verbeteren, had de gemeente het stadhuis ‘afgehuurd’ die speciaal was ingericht als centrale tellocatie.

Zo’n ‘centrale telling’ wint aan populariteit: gemeenten tellen dan ’s avonds alleen de stemmen voor de deelnemende partijen, waarna een nieuwe ploeg de dag erna de stemmen op individuele kandidaten telt.

Hoewel de streeftijd van 00.00 uur niet werd gehaald, was elk stembureau wel om 1.00 uur klaar met tellen, benadrukt de gemeente. “We hebben geen hertelling hoeven uitvoeren”, aldus burgemeester Jan Nieuwenburg. “Ook verliep de doorstroming op de stembureaus vlekkeloos. Zowel de bewoners als de vrijwilligers op de stembureaus hebben dit als positief ervaren.”

Een enorme operatie, maar toch kijkt de gemeente met een tevreden gevoel terug op de genomen maatregelen. “Wij hebben de intentie om dit bij de komende verkiezingen voort te zetten”, zegt hij tevreden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844