Vervroegde vakantie en noodopvang vragen om flexibiliteit ‘van alle betrokken partijen’

16 december 2021 18:00

Het zijn weer hectische tijden voor het primair onderwijs en de buitenschoolse opvang (bso). Om verspreiding van het coronavirus af te remmen, moeten basisscholen en bso’s uiterlijk aanstaande dinsdag de deuren sluiten. Dat vraagt om de nodige creativiteit, niet alleen van ouders, maar ook van de opvanglocaties.

Kappio Kinderopvang

Kwetsbare kinderen of kinderen met ouders met cruciale beroepen kunnen naar de noodopvang. Tijdens schooluren wordt die noodopvang geregeld door de school, na schooltijd door de buitenschoolse opvang.

Met deze regeling vallen veel gezinnen komende week buiten de boot, benadrukt de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK). De organisatie vindt dat het besluit om de kerstvakantie te vervroegen te laat is genomen. “Want de bakker en de winkelier werken gewoon door.”

Ruimhartig

BK-directeur Emmeline Bijlsma riep gisteren in een interview op kinderopvangtotaal.nl haar achterban (bso’s) ‘ruimhartig om te gaan met de crucialeberoepenregel’.

“Als ouders aangeven dat zij recht hebben op noodopvang op hun vaste dagen, geef deze dan ook. Ga niet in discussie. We moeten deze lastige week samen doorkomen. Het laatste wat we willen is dat ouders gaan slepen met kinderen, naar opa en oma […] Als ouders moeten werken en een plekje hebben op de BSO, zijn hun kinderen dáár ook het beste af.”

Extra last

Volgens Marga Hendriks, directeur van kinderopvang Kappio in de Kop van Noord-Holland, worden de bso’s daarmee met een extra last opgezadeld, bovenop de verantwoordelijkheid om groepen gescheiden te houden om besmettingen te voorkomen.

“Wij kunnen niet controleren wie een cruciaal beroep heeft”

Marga Hendriks, kinderopvang kappio

“Als je de lijst van Rijksoverheid bekijkt, dan is vrijwel alles een cruciaal beroep. Wij moeten dan bepalen welke ouders wel en welke ouders geen recht hebben op noodopvang voor hun kinderen.” Ouders zouden makkelijk misbruik kunnen maken van het feit dat bso’s hun beroep niet registreren. “Iedereen kan bij de bso aanbellen en zeggen dat ie een cruciaal beroep heeft, maar dat kunnen wij niet controleren.”

Compassie

Hendriks roept ouders daarom op zichzelf af te vragen of ze écht niet zonder de opvang kunnen. “We hebben compassie voor elkaar nodig”, benadrukt ze. “We moeten weer flexibel zijn.”

Ook de Brancheorganisatie Kinderopvang roept ouders en hun werkgevers op tot creativiteit en flexibiliteit. Bijvoorbeeld door ouders zoveel mogelijk thuis te laten werken, of oppas te regelen. “Alle betrokken partijen kunnen een bijdrage leveren, vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid.”

De maatregelen voor basisonderwijs en buitenschoolse opvang op een rij

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405