Verwoeste eend Bernadette nieuw ’topstuk’ in Andijks museum

21 juli 2021 17:19

Eend ‘Bernadette’ maakte dit weekend haar laatste kilometers, weliswaar per trailer, naar het Eendenmuseum in Andijk. De Citroën van eigenaren Joke en Jan Louis Kuiper uit het Utrechtse Leersum werd vermorzeld door een boom tijdens een heftige storm vorige maand. Na de zomer krijgt de Eend een prominente plek tussen de honderden andere eenden.

“We hebben een topstuk opgehaald, een auto met een verhaal”, zegt John Karsten van het Eendenmuseum. “We hadden het nieuws gezien op tv. Eén keer in de maand zijn we open op zondag en toen kwamen toevallig deze mensen bij ons langs met de vraag of we interesse hadden.” 

Die vrijdag ervoor werd Leersum getroffen door een hevige valwind. De beelden van de Eend gingen vervolgens de wereld over. Karsten: “We hadden het er ’s morgens al over gehad, dat we het triest vonden dat er weer één Eend minder op de wereld is.”

John Karsten haalde de Citroën 2CV – met boomstam en al – op in Leersum. “Die mensen hadden er zoveel verdriet van, ze stonden eigenlijk te huilen toen we er wegreden.” De eend betekende veel voor de familie Kuiper. “We zijn er vaak mee op vakantie geweest, het is gewoon niet zomaar een auto”, zei Joke Kuiper tegen RTV Utrecht

Anders dan de meeste andere Eenden in het museum, gaat Bernadette niet naar de restaurateur. Vergezeld door de boomstam krijgt ze een prominente plek naast de oudste Eend van de wereld.

In het Andijker museum staan meer dan driehonderd Deux Chevaux, zoals de Eenden ook wel worden genoemd. Naast al die puntgave Eenden, is Bernadette niet helemaal een vreemde eend in de bijt. John: “We hebben ook een Eend die in een kettingbotsing heeft gezeten. En aan de andere kant naast Bernadette staat een uitgebrande Eend, de allerlaatse die van de lopende band afliep.”

Na de zomer wordt Bernadette in het museum in Andijk op haar nieuwe plek tentoongesteld. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405