Veteraan Tom over vondst Sumanta: “Gelukkig niet gevonden op een plek waar wij zochten”

16 september 2022 20:00

De vondst van de zwangere Sumanta komt hard binnen bij Tom Hippe (62) uit Amsterdam, die deel uitmaakt van het Veteranen Search Team (VST) dat verschillende keren naar haar lichaam zocht. Toch geeft het hem ook een stukje rust, want aan de jarenlange zoektocht is met het tragische nieuws een eind gekomen. “Zonder lichaam blijf je altijd een beetje hoop houden. Het boek kan eindelijk dicht.”

Tom Hippe VST

Na vier jaar onzekerheid is er een doorbraak in de zaak: de menselijke resten die dinsdag op een bedrijventerrein in Hoorn werden gevonden, zijn van Sumanta Bansi. Dat werd gisteren bekendgemaakt door het Nederlands Forensisch Instituut. 

Het Veteranen Search Team zocht op verschillende plekken naar Sumanta, maar de locatie waar Manodj B. de recherche naartoe leidde, werd nooit aangewezen als zoekgebied. “We zijn daar never nooit geweest, dus we hebben haar in elk geval niet gemist. Dat zou ik vreselijk vinden. Ergens ben ik ‘blij’ dat ze niet is gevonden op een plek waar we hebben gezocht”, reageert Tom.

“Het terrein van het Robbenoordbos was niet alleen ontoegankelijk, maar ook verschrikkelijk groot”

Veteraan Tom (62), terugblikkend op de zoektochten

De politie organiseerde meerdere zoektochten in het Robbenoordbos bij Den Oever en in recreatiepark De Hulk bij Hoorn. Tom zocht drie keer mee naar Sumanta.

Speld in een hooiberg

“Het zijn intense zoektochten, waarin we afhankelijk zijn van aanwijzingen van de recherche. Na zo’n lange tijd zoek je naar bodemverstoringen. Het terrein van het Robbenoordbos was niet alleen ontoegankelijk, maar ook verschrikkelijk groot.”

Bovendien was het erg koud en regende het. “In die omstandigheden is het zoeken naar een speld in een hooiberg, en kun je in het ergste geval iemand over het hoofd zien of een spoor missen.”

Geen spoor

Bij recreatiepark de Hulk waren de weersomstandigheden een stuk behulpzamer, maar ook die zoektocht leverde geen spoor van Sumanta op. “Het liefst hadden we haar natuurlijk toen gevonden”, zegt hij terugblikkend op die dag. “Als je iemand niet vindt, geeft dat toch een onbevredigend gevoel. Je blijft jezelf afvragen waar die persoon is gebleven. Is er sprake van een tragisch einde of heeft iemand toch het vliegtuig gepakt om van de radar te verdwijnen?”

Tekst gaat verder.

Dat haar lichaam eindelijk gevonden is, sloeg dan ook in als een bom bij het Veteranen Search Team: “We hebben met veel mensen naar haar gezocht en deelden het bericht met elkaar via de groepsapp. Iedereen had een dubbel gevoel. Aan de ene kant denk je: ‘yes!’, maar het is natuurlijk ook enorm droevig voor haar ouders dat ze er echt niet meer is.”

Twee regenbogen

En of je nu in het hiernamaals gelooft of niet; dat er gistermiddag niet één, maar twee regenbogen verschenen – pal boven de vindplaats van Sumanta – is toch een magisch wonder te noemen. “Ik dacht wel even: die twee regenbogen zijn een teken van boven, van Sumanta en haar baby. Ik ben niet zo gelovig, maar ik vond het heel bijzonder. Nu zijn ze eindelijk gevonden en weer thuis.”

De zaak van Sumanta Bansi

De Amsterdamse studente Sumanta (22) verdween in februari 2018. Manodj B. werd in november 2020 aangehouden. In juli van dit jaar kreeg hij een celstraf van 15 jaar opgelegd voor het doden en wegmaken van haar lichaam.

Ze zouden samen een verhouding hebben gehad en Sumanta was voor de tweede keer van hem in verwachting. Onder druk van Manodj B. en zijn familie brak ze de eerste zwangerschap af. Maar met haar tweede ongeboren kindje was ze dat volgens de rechter absoluut niet van plan.

Jarenlang hield Manodj B. vol dat hij niets te maken had met haar verdwijning. Tot afgelopen dinsdag, twee maanden na zijn veroordeling: in een verhoor biecht hij aan de recherche op waar hij haar lichaam heeft verborgen. In november staat het hoger beroep gepland.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405