Vier West-Friese scholen genomineerd voor verkeersplein om leerlingen beter te leren fietsen

10 mei 2023 18:13
Bron: OBS 't Padland / Ingrid van Heezen

Vier basisscholen uit West-Friesland zijn door de ANWB genomineerd voor een speciaal plein. Zo’n plein moet de fietsvaardigheden van kinderen verbeteren. Een van de genomineerde scholen is ’t Padland in Venhuizen. Directrice Ingrid van Heezen vertelt dat deze wedstrijd precies past bij de visie van de school.

“We hebben tegenwoordig zoveel vakken in het onderwijs, dat ik merk dat ‘verkeer’ steeds meer een ondergeschoven kindje lijkt te worden”, legt Van Heezen uit. “En daarmee wil ik echt de nadruk leggen op lijkt.”

De basisschool in Venhuizen streeft er naar dat zoveel mogelijk leerlingen op de fiets komen en geeft vaker verkeerslessen aan de klassen. Hierbij worden situaties in het verkeer nagebootst, of kunnen de kinderen leren wat alle verkeersborden betekenen.

Praktische vaardigheden

“Het fietsen zelf en praktisch deelnemen aan het verkeer lijkt steeds meer een automatisme te worden. Ook de gemeente, en dat doen ze heel goed, richt zich op de veiligheid bij scholen door de wegen en straten rondom een school aan te pakken”, zegt de directrice van ’t Padland. “Maar als de kinderen verder moeten fietsen, dan komen ze met onveiligere situaties in aanraking. Daarom vinden we het heel belangrijk dat onze leerlingen de praktische vaardigheden al vroeg beheersen.”

Niet alleen de praktische vaardigheden, ook andere veiligheden in het verkeer worden extra belicht door de school in Venhuizen. Denk hierbij aan het belang van goede remmen op de fiets, werkende verlichting, maar ook dat kinderen niet afgeleid worden als zij deelnemen aan het verkeer.

“Kinderen hebben tegenwoordig veel afleidende factoren. Bijvoorbeeld een mobiele telefoon, die ze op steeds jongere leeftijd al krijgen”, licht Van Heezen toe. “Deze gebruiken op de fiets is voor ons echt een absolute no-go. Als we tot één van de winnaars uitgeroepen worden voor het Verkeersplein kunnen we al deze zaken, met hulp van professionals, nóg beter duidelijk proberen te maken.”

Stemmen tot 26 mei

In totaal hebben 450 scholen zich de afgelopen weken aangemeld voor het Verkeersplein. De komende twee weken kan er gestemd worden, waarna er per provincie drie winnaars bekend worden gemaakt.

West-Friesland is met vier basisscholen vertegenwoordigd voor de wedstrijd. Dit zijn OBS De Plaats in Abbekerk, ’t Vierspan de Woud in Grootebroek, Kindcentrum Wereldwijzer in Hoorn en bassischool ’t Padland in Venhuizen. Het verkeersplein wordt na de zomervakantie bij de winnaars aangelegd.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844