Vier West-Friezen geëerd na redden drenkelingen op het Markermeer

7 december 2022 18:07
Bron: Gemeente Drechterland

Voor Kim, Nikki, Robbie en Danny voelt het redden van de twee drenkelingen op het Markermeer als een ‘normale actie’. Toch zijn ze vandaag in het zonnetje gezet door burgemeester Michiel Pijl van Drechterland. Zonder hun ingrijpen was de man van het stel er waarschijnlijk niet meer geweest. 

De aanwezige personen tijdens eer

Burgemeester Michiel Pijl van de gemeente Drechterland reikte vanmiddag de bronzen erepenning uit aan Obdammers Kim van Diepen en Nikki Dirkmaat, en Robbie en Danny Blokdijk uit Hoorn. Dit samen met een getuigschrift van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen als blijk van waardering voor hun heldhaftige en moedige optreden op die ene avond, 3 juli 2022. Ook Krzyzstof Pieciukonis, de geredde man, was aanwezig. 

Omgeslagen kano

Wat gebeurde er die bewuste avond ook alweer? Rond 18.30 uur wordt er vanaf het Markermeer bij ’t Haventje van Wijdenes om hulp geroepen. Een opblaasbare kano is omgeslagen, en ligt 500 meter van de kant. Het gaat om twee personen, een man en een vrouw. Eén van de personen zou inmiddels onder water zijn verdwenen. De twee broers, Robbie en Danny Blokdijk uit Hoorn, komen net aangereden en hebben een speedboot liggen in de vluchthaven. Die willen ze testen.

Ze worden aangeroepen door getuigen die vanaf de wal zien dat het koppel in nood verkeerd. Ondanks dat de speedboot nog niet is getest, start hij gelukkig gelijk. Eenmaal aangekomen bij de man weten Danny en Rob hem nog net op tijd vast te pakken, alleen zijn hand is nog zichtbaar. Uiteindelijk worden beide drenkelingen aan boord getrokken. “Als we tien seconden later waren geweest, was de man verdronken”, blikte Danny eerder terug op de gebeurtenis.

Beiden verrast

Hoewel het leven snel weer doorgaat en de maanden voorbijvliegen, komt deze erkenning toch als een verrassing. “Leuk, tóch bijzonder dat je zoiets krijgt. Ook had ik het helemaal niet verwacht, we zijn inmiddels een half jaar verder. Ik weet dat we daar vandaag om 16.00 uur moesten zijn, maar voor de rest heb ik echt geen flauw idee, een tweede verrassing”, reageert Danny op het nieuws. Of hij zich een held voelt? “Nee, wat we moesten doen, hebben we gewoon gedaan. Ik zie het als een verplichting dat je iemand helpt die in nood is. Het is een bijzondere gebeurtenis, een datum die ons altijd zal bijblijven.”

Ook Kim van Diepen uit Obdam is verrast, die samen met haar dochter zwemmend te hulp schoot met opblaasbanden. Toen ze de uitnodiging begonnen te lezen, worden ze weer herinnerd aan die ene avond. “Vooral voor m’n dochter is het heel bijzonder, die heeft wel iets bijzonders meegemaakt. Dat is niet niks voor iemand van haar leeftijd”, klinkt het nuchter bij Kim. Haar dochter voelt de trotsheid weer opkomen. “We hebben het er samen veel en langdurig over gehad. We hebben het samen gedaan, en daar zijn we heel trots op en blij mee.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405