Viervoeters zetten hun beste pootje voor bij Run for Fun: “Het is hard werken”

3 maart 2024 20:00
Bron: NH Media

Lopen over een plank die naar beneden zakt, zigzaggen tussen de pionnen door of gewoon hoog springen. Voor de trouwe viervoeters die vandaag meededen aan ‘Run for Fun’ in Benningbroek waren dat de onderdelen van de agilitywedstrijd. Hoewel de honden de trucjes doen, vraagt dit ook nogal wat van de eigenaren: “Ik ben buiten adem.”

Dat de wedstrijd in agility (behendigheid) voor honden in Benningbroek wordt gehouden is bijzonder, want er zijn amper wedstrijden voor viervoeters in West-Friesland of zelfs in Noord-Holland. De meesten worden georganiseerd in Noord-Brabant en Limburg. Er zijn wel meerdere hondenscholen die aan agility doen in West-Friesland.

“Vrijwel elke hond kan dit doen”, zegt Herma, een van de organisatoren van Run for Fun. “Bij sommige honden kan het echt niet door gezondheidsredenen, zoals bij een teckel. Als hij heel lang is en een schutting op moet klimmen, gaat dat bijna niet lukken.” Ook hele grote of zware rassen zijn volgens Herma niet de beste honden voor de behendigheidswedstrijd.

Kooikers

Tijdens de wedstrijd in Benningbroek doen vooral veel border collies, australian shepherds, shelties en kooikers mee. “Het is de eerste keer dat we echt veel kooikers zien. Bij andere evenementen zie je die niet zo vaak.” Toch zijn het hele geschikte honden voor agility, zegt de medeorganisator. Al voegt een bezoeker toe: “Maar die kunnen ook wel heel eigenwijs zijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Agilitywedstrijd Benningbroek

Om mee te doen aan een wedstrijd moet je eerst met je hond gaan lessen. “Het duurt echt wel een tijd voordat je alle toestellen beheerst”, zegt Herma. “Bij de debutanten staan er makkelijkere toestellen dan bij andere klassen.”

Deze viervoeters hebben dus letterlijk en figuurlijk een mooi opstapje. “Het is allemaal om het voor de hond even makkelijker te maken en om aan zo’n wedstrijd en de prikkels die daarbij horen te wennen.” Bij deze wedstrijd zijn er drie klassen: de debutanten, de eerste klasse en de open klasse. 

‘Buiten adem’

Hoewel de viervoeters de grote sterren zijn en hun uiterste best moeten doen, worden hun baasjes ook flink uitgedaagd. “Het is heel hard werken”, zegt een van de hondeneigenaren. “Maar dat geeft een ontzettend lekker gevoel, ondanks dat ik buiten adem ben.” 

Een tweede voegt toe: “Als het lukt heb je samen heel veel plezier. Maar het is hard werken, ja. Ik ben vaak best wel buiten adem.”

Tevreden viervoeters

Als de Run for Fun een succes is, zal het vaker georganiseerd worden, vertelt Herma. Als medeorganisator kijkt ze nu al terug op een geslaagde dag. “Ik zie vandaag eigenlijk alleen maar blije gezichten, goede berichten en vooral blije honden. Dat is precies waar het voor bedoeld is.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405