Vijftien vuilnisbakken opgeblazen door vuurwerk in Hoornse wijk Kersenboogerd

14 december 2021 14:33

De gemeente Hoorn kampt opnieuw met vandalisme. Afgelopen weekend zijn vijftien vuilnisbakken in de wijk Kersenboogerd opgeblazen. Gemeente Hoorn heeft aangekondigd dat de binnenbakken van de overige vuilnisbakken in de wijk worden verwijderd. Buurtbewoners kunnen hun afval in aparte zakken weggooien.

opgeblazen vuilnisbak

De vuilnisbakken in de Hoornse wijk Kersenboogerd zijn afgelopen weekend opgeblazen door (zwaar) vuurwerk. Buurtbewoonster, en voorzitter van het Bewoners Overleg Kersenboogerd (BOK), Ellen van der Knaap vertelt dat zij regelmatig ‘ontploffingen’ in de wijk hoort.

“Ik zag gisteren dat de binnenbakken zijn verwijderd, en dat er nu blauwe vuilniszakken aan de buitenbakken hangen”, zegt Van der Knaap. “Zodat mensen evengoed hun afval kwijt kunnen.” Door het verwijderen van de binnenbakken valt eventueel vuurwerk door de buitenbak weer naar buiten. Hiermee moet het niet mogelijk zijn om de vuilnisbakken tot ontploffing te brengen.

Handhaving onderneemt actie

Volgens woordvoerder Lisa Beerepoot is de gemeente Hoorn de afgelopen tijd al bezig geweest met het nemen van voorzorgsmaatregelen bij vuilnisbakken tegen vuurwerkoverlast. ’s Avonds worden de zogeheten ‘BigBelly’-prullenbakken al afgesloten, zodat daar niets in gegooid kan worden. “In de winkelgebieden sluiten wij, tussen kerst en nieuwjaar na 20.00 uur, de containers af, en op 31 december de gehele dag vanaf 12.00 uur. Zo proberen we vuurwerkschade te voorkomen. Deze afvalbakken zijn dan niet te gebruiken”, benadrukt de woordvoerder.

Door het niet kunnen gebruiken van deze vuilnisbakken en containers, die ’s avonds op slot moeten, gaan medewerkers van de Buitendienst in de gemeente vaker rondrijden om afval op te halen. Ook gaan handhavers in de gemeente vaker actie ondernemen. “Zij staan klaar en gaan gericht op meldingen van vuurwerkoverlast af”, zegt de woordvoerder. “Binnenkort maken we bekend om welke dagen het gaat.”

De gemeente Hoorn roept mensen op om melding te doen van overlast en vandalisme, in de hoop de ‘afstekers’ te kunnen betrappen en aan te kunnen spreken. Meldingen kunnen gedaan worden via een website. Aan het begin van volgend jaar worden de kapotte vuilnisbakken in Kersenboogerd weer vervangen.

https://www.facebook.com/gemeentehoorn/photos/a.314328805361349/4421764931284362

Meer nieuws uit West-Friesland?
πŸ’¬ Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
πŸ“° Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
πŸ”” Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
πŸ“§ Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405