Vlinderrots opnieuw onthuld na vernieling: “Emotie knalde bij me binnen”

6 oktober 2021 18:59

De Vlinderrots in Hoorn is vanmiddag opnieuw onthuld, nadat het herdenkingsmonument in mei tot twee keer toe vernield werd. De vlinders, die allemaal slachtoffers van dodelijk geweld vertegenwoordigen, werden toen meegenomen. Met een emotionele bijeenkomst werd de Vlinderrots vandaag weer in ere hersteld.

Meerdere nabestaanden hielden een toespraak. Zoals Esmeralda Krooder, dochter van de vermoorde Amstelveense avondwinkelier Huib Krooder. Geëmotioneerd vertelde ze hoe belangrijk de rots voor haar was. Ze hield een inzamelingsactie om het monument te herstellen. Dat leverde uiteindelijk 6.835 euro op, zo maakte ze vanmiddag bekend. 

Burgemeester van Hoorn Jan Nieuwenburg stak alle nabestaanden een hart onder de riem, en ook demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker sprak de aanwezigen toe. Hij verwees naar de rechtszaak van vorige week, waarbij de man die verantwoordelijk is voor de eerste vernieling aan het monument werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf. “Ik hoop dat dit u helpt om de onrust achter zich te laten.”

Emotioneel

Ook voor Wanda en Jacques Beemsterboer was het een emotionele bijeenkomst. Zij zijn initiatiefnemers van de Vlinderrots, maar vooral ook de nabestaanden van hun vermoorde dochter Nadine. “Het samenzijn met andere nabestaanden kwam heel erg binnen. Je wordt teruggeworpen naar 15 jaar geleden, toen het gebeurde. Toen ik bij het voorlezen van de namen bij haar naam kwam, knalde het binnen”, vertelt Wanda.

Zij en Jacques kijken terug op een mooie bijeenkomst. “Mensen waren geëmotioneerd, maar ook blij.  En er waren zoveel bloemen en kaarsjes. Heel mooi. Dat is prachtig, en een heel liefdevol en verbindend gevoel.”

Bekijk hier het interview met Wanda en Jacques Beemsterboer.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405