Voedselbank twee weken dicht wegens muizenplaag

16 april 2021 14:17
NH Nieuws/Bart van Zutphen

Hoorn – Voedselbank West-Friesland heeft afgelopen dinsdag besloten zijn deuren tijdelijk te sluiten vanwege een uit de hand gelopen muizenplaag in het distributiecentrum en het uitdeelpunt in Hoorn. Dit in overleg met de Voedsel- en Warenautoriteit. “Ons muizenbestrijdingsplan werkte jarenlang goed, maar nu ging het niet meer lukken”, vertelt Leoni Sipkes, voorzitter van de Voedselbank West-Friesland.

Ze hebben er alles aan gedaan om de muizen in bedwang te houden, maar het mocht helaas niet baten. Het muizenbestrijdingsplan werkte niet meer en ook een gespecialiseerd ongediertebestrijdingsbedrijf lukte het niet om de plaag tegen te gaan. Volgens Sipkes zat er nog maar een ding op. “We moesten dicht. En nu moet alles worden gecheckt en schoongemaakt. Ieder product gaat nu door onze hande.”

Waar voedsel wordt opgeslagen, zijn muizen niet te voorkomen. “We bestrijden ook constant. En het was steeds beheersbaar. Maar nu liep het uit de hand”, legt Sipkes uit. En dat betekent dat ze aan de bak moeten. “Het is gewoon even heel veel werk. Alles moet leeg en gecheckt worden. Alle gaatjes die we tegenkomen moet worden dichtgemaakt.”

Voedselbonnen

Voor de 150 gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank is een andere oplossing gevonden. Zij ontvangen voedselbonnen uit de reserves van de Voedselbank West-Friesland en van de Voedselbank Nederland. En volgende week komen er voedselbonnen van de Westfriese gemeenten om deze groep verder te ondersteunen. Deze voedselbonnen kunnen ingeleverd worden bij de supermarkt.

Hoe groot de schade is, is nog niet bekend, maar dat er producten zijn aangetast door de muizen staat vast. Sipkes verwacht dat de voedselbank nog tot zeker het einde van deze maand gesloten zal blijven.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844