Voedselbos krijgt plek in het Streekbos Bovenkarspel

1 juli 2020 19:35
voedselbos

Op een stuk land aan de noordkant van het Streekbos in Bovenkarspel komt een voedselbos. Het IVN West-Friesland, deze organisatie realiseert het voedselbos, bestaat 50 jaar in 2022. Het plan is om dan het voedselbos te openen.

“Een voedselbos is eigenlijk een bos met heel veel verschillende groeilagen en daarin staan allerlei bomen, struiken en planten in allerlei hoogtes”, vertelt Astrid Bijster, coördinator van het project. “Er zijn zo veel mogelijk eetbare onderdelen, zoals notenbomen, fruitbomen, bessenstruiken en hazelaars. Ook moeten er kruidachtige planten komen die je ook kan eten.” 

Doel van het voedselbos

De bedoeling van het IVN West-Friesland is dat zij willen laten zien wat mensen allemaal kunnen eten uit de natuur. “Daar willen we ook wel workshops en cursussen over geven.” Zo vertelt Astrid dat er wandelingen door het bos georganiseerd gaan worden. Ook willen zij er met schoolklassen heen. Oogsten uit het voedselbos mag, omdat het openbaar terrein is. “Wat we ook gaan doen, is met een groepje onderhoud plegen, want dat gaat ook moeten gebeuren hier en daar.”

Opening 

De plannen voor het voedselbos zijn er al een tijdje, maar in 2022 moet het bos er komen. “Het zou mooi zijn als we dan kunnen openen. We bestaan dan 50 jaar en het lijkt ons dan een mooi moment om het officieel te openen. En als het lukt, mag er natuurlijk eerder al beplant worden.” Er moet nog wel wat geld gespaard worden. “Misschien dat we het bos in stukjes en beetjes aanleggen, maar in ieder geval hopen we het in die twee jaar te realiseren.”

Het 50-jarig bestaan van het IVN West-Friesland gaat waarschijnlijk met allerlei activiteiten gevierd worden. “We gaan een commissie instellen die allerlei activiteiten gaat organiseren. Dat zal zowel voor de leden zijn, maar ook voor het publiek in West-Friesland.”

Geld inzamelen 

De eerste bijdragen voor het voedselbos zijn al binnen. “Vorig jaar is er een kunstveiling geweest om geld in te zamelen. Hugo van Lelieveld heeft schilderijen geschonken en die mochten wij verkopen.” Ook heeft het provinciale IVN een bijdragen gegeven. “Maar we hebben nog veel meer nodig om het hele voedselbos te realiseren.”

Doneren aan het voedselbos kan. Zo kan elke donateur een struik of een boom sponsoren. Ook kunnen mensen zich aanmelden als zij willen helpen met het onderhouden van het voedselbos. “Mensen zijn welkom om vrijwilliger bij ons te worden en ons te helpen met het onderhoud of met iets anders.”

Uitzending – 27 juni 2020

Astrid Bijster vertelt over het voedselbos dat in 2022 in het Streekbos Bovenkarspel geopend moet worden. Astrid is coördinator van dit project.

Voedselbos

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844