Voetbalclub de Zouaven trots op hun Frank de Boer: “Niets aantrekken van de kritiek”

11 juni 2021 10:00

Bij voetbalclub de Zouaven kijken ze vol trots uit naar het EK voetbal. Want dat hun Frank de Boer als bondscoach op de bank zit vinden ze toch wel bijzonder. “Het is toch mooi wat hij heeft bereikt als dorpsjongen uit Grootebroek.”

Aan het woord is Piet Neuvel. Jeugdtrainer bij Zouaven, maar ook de oom van Frank de Boer. Toen ze nog kleine jongens waren zag hij al het talent bij zowel Frank als Ronald. Maar dat hij het tot bondscoach zou schoppen is toch onverwacht. “Ik ben in ieder geval trots dat hij het voor elkaar heeft gekregen om de één na belangrijkste baan van Nederland te hebben (na premier Mark Rutte).” 

Voorzitter en oud-buurjongen Cees Deen vult aan over de tijd dat ze buurjongens waren: “Ik had niet gelijk verwacht dat hij bondscoach zou worden. Maar wel dat hij topvoetballer zou worden, net als zijn broer Ronald. Ze staken er met kop en schouders boven uit.”

Kritiek op De Boer

Ondertussen is de afgelopen weken de kritiek op de bondscoach toegenomen. Als het gaat om de opstelling, maar ook de communicatie en vooral teleurstellende resultaten. Ook bij het NH Nieuws-panel heeft maar negen procent vertrouwen in hem, terwijl 38 procent het helemaal niet in hem ziet zitten. 

Maar dat vinden zijn oud-clubgenoten niet terecht. “Ik snap dat niet helemaal. Het is makkelijk om kritiek te leveren. En ik denk dat als we collectief achter hem gaan staan dat we veel krachtiger worden dan dat we iemand afzeiken. Hij is in Amsterdam met heel matig materiaal vier keer kampioen geworden”, aldus Deen.

Ook Frank de Boers oom Piet Neuvel is het niet eens met de kritiek. “Hij moet zich er niet te veel van aantrekken. Hij moet z’n eigen weg vervolgen, want hij heeft veel verstand van het spelletje. Hij moet gewoon duidelijk zijn dat hij bepaalt hoe het gaat.”

Maar hoe moet je omgaan met die druk? Hans van der Hulst, al 36 jaar jeugdtrainer en technisch coördinator bij de Zouaven, vindt het een lastige vraag. “Je moet stevig in je schoenen staan. Ik zou dat niet aankunnen, al dat commentaar vanuit de media en mensen.” Toch denkt Deen dat de bondscoach er wel mee kan omgaan. “Hij is wel wat gewend. Hij en Ronald kwamen als boertjes in Amsterdam, dat is ook overleven. En dat heeft ze tot de grootste hoogten gebracht.”

Advies

Er wordt altijd gezegd dat Nederland 17 miljoen bondscoaches heeft, en ook bij de Zouaven hebben ze hun mening klaar. “Ze moeten met een 4-3-3-systeem spelen in plaats van 5-3-2”, zegt Hans van der Hulst. “Als ze aanvallen zijn ze verder van het doel af, dus dat zou ik proberen.” Oom Piet Neuvel is het daarmee eens. “Ik zou Weghorst opstellen, en zie ook Berghuis graag spelen. Dus ik hoop dat hij nog omzwaait, maar ik kan hem niet beïnvloeden.

Cees Deen ziet het anders. “Niet te veel advies geven, want dan gaat hij twijfelen. Hij moet gewoon z’n eigen plan trekken, tot nu toe heeft dat hem ver gebracht. En ik dat het zomaar dit jaar met Oranje ook mee kan vallen.”

Ondertussen dromen ze al van een groot feest. Hoe mooi zou het zijn: de club die negentig jaar bestaat, en een Grootebroeker die Nederland aan de Europese titel helpt. “Het is te hopen, dan zal het in het dorp één groot feest zijn”, aldus Hans van der Hulst.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844