Vogelgriep vastgesteld bij Abbekerkse hobbyhouder van sierwatervogels

23 augustus 2022 22:13
Bron: NH Nieuws

Bij een hobbyhouder in sierwatervogels in Abbekerk is vogelgriep vastgesteld. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zo’n 100 vogels geruimd. In de omtrek van 10 kilometer geldt per direct een vervoersverbod voor acht pluimveebedrijven.    

Vogelgriepbadje

Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant, dat betekent dat het gaat om een heftige variant die zorgt voor ernstige ziekte of overlijden van pluimvee. In de omtrek van 1 kilometer van de hobbyhouder liggen geen andere pluimveebedrijven.

In de 3 kilometerzone ligt één ander bedrijf waar vogels worden gehouden. Dit bedrijf wordt door de NVWA gescreend op vogelgriep. Daarnaast wordt dit bedrijf de komende 14 dagen intensief in de gaten gehouden als het gaat om ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.

Vervoersverbod

In de omtrek van 10 kilometer liggen acht andere pluimveebedrijven, daarvoor geldt per direct een vervoersverbod. Tijdens dit verbod mogen er geen vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels worden vervoerd.

Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Vervoersverbod vogelgriep Abbekerk

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405