Voices for Women in actie: “Het gaat vooral om erkenning”

29 september 2023 20:08
Bron: WEEFF

Mirjam Kaijer uit Hoogwoud zet zich al jaren in voor meer aandacht en onderzoek in de gezondheidszorg voor vrouwen. Vandaag organiseerde ze samen met haar stichting ‘Voices for Women‘ een actie in het Huis Verloren in Hoorn.

“Alles in het lichaam van een vrouw wordt anders ziek en daarom moet er meer onderzoek komen”, stelt Kaijer. De stichting vormt een platform voor vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten. “Deze dag stond ook in het teken van donaties, zodat we het platform verder kunnen uitbouwen”. Het doel is om met de ervaringen van vrouwen de gezondheidszorg te verbeteren.

Bekijk hieronder de reportage van de actie in het Huis Verloren.

Volgens Kaijer is erkenning ook heel belangrijk. “Het zijn vaak vrouwen die tientallen jaren al zoekende zijn en zich ook vaak heel alleen voelen”. De stichting zet zich daarom in om bewustwording te creëren.

Tijdens de actie in het Huis Verloren werd er onder andere in een live-talkshow door Tanja Jes vragen gesteld aan ervaringsdeskundigen. Ook was auteur en journalist Roos Schlikker aanwezig om haar column voor te dragen over dit onderwerp.

De tekst gaat na de foto verder.

Foto: Mirjam Kaijer samen met Richelle Uitenwerf op het podium

“Je voelt als vrouw de klacht en de pijn, maar een ander erkent het niet. Het wordt zo vaak neergezet als psychische problemen, waardoor je je nooit gehoord voelt”, vertelt Richelle Uitenwerf, een van de vrouwen die zich heeft aangesloten bij de stichting.

Tijdens Uitenwerfs presentatie staat er op het podium ook een levensgrote foto van haarzelf samen met een bord. ‘Gender, afkomst en kleur. Alles maakt anders ziek’, is er te lezen. “Het zijn soms kleine dingen, maar een huidaandoening ziet er anders uit op een witte huid dan op een donkerdere huid”. Ook daar moet meer onderzoek naar gedaan worden, laat de stichting weten.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844