Volendamse Franca raakt op Cuba alles kwijt tijdens orkaan Ian: “Eerst op zoek naar droge kleren”

29 september 2022 19:11

De Volendamse Franca Visser (38) en haar 2-jarige peuter moesten machteloos toekijken hoe orkaan Ian eergisteren over hun huis op Cuba raasde en alles op z’n pad vernietigde. De komende tijd heeft ze geen stroom en moet ze naar eigen zeggen ‘back to basic’. Gelukkig heeft ze als een van de weinigen in haar omgeving nog een dak boven haar hoofd. Ook haar kindje lijkt weinig last te hebben van de verwoesting: “Ze sliep overal doorheen.”

Franca op Cuba

Franca groeide op in Wervershoof, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Volendam en was jaren actief in de plaatselijke horeca. Een paar jaar geleden verhuisde ze naar Cuba waar ze inmiddels een leven heeft opgebouwd. 

Ze woont in Viñales. De stad is zwaar getroffen is door de orkaan. “Het gedeelte waar wij wonen, is heel heftig getroffen. Wij zitten momenteel zonder stroom, en ook van de infrastructuur is helemaal niks meer over. Al dat natuurgeweld was heel erg angstig”, vertelt ze op NH Radio

“Wij nemen mensen in huis die geen dak meer hebben. Zo gaat dat in Cuba”

Franca

Ze vermoedt dat het weken tot maanden gaat duren voordat ze weer stroom heeft: “Er ligt nog een boom op mijn huis. Ik moet wachten tot iemand die weghaalt, maar ben allang blij dat ik nog een dak boven mijn hoofd heb. Wij nemen nu mensen in huis die dat niet meer hebben, zo gaat dat in Cuba. Maar eerst op zoek naar droge kleren.”

Dat haar huis als een van de weinigen in de omgeving nog een dak heeft, komt waarschijnlijk omdat haar huis niet goed geïsoleerd was: “Hierdoor waaide de wind er doorheen.”

Vrolijk en blij 

Haar 2-jarige dochtertje lijkt vooralsnog weinig gemerkt te hebben van het natuurgeweld en de verwoesting: “Ze is altijd vrolijk en blij. Ik zelf heb wel moeilijke momenten. De komende weken gaan raar worden”, vertelt ze geëmotioneerd. 

De boom op Franca haar woning. Tekst gaat door na de foto

Franca Cuba

De komende tijd staat volgens de Noord-Hollandse in het teken van wederopbouw. “Het is een communistisch land dus de staat zorgt goed voor je. Ze geven iedereen een dak boven z’n hoofd en ze repareren de huizen.”

Franca peinst er niet over om met haar kindje terug te gaan naar Nederland: “Ik heb hier mijn huis en mijn vrienden. Mijn leven is hier”, besluit ze. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Martin van der Linde – Martin in de namiddag
17:00 – 19:00 uur

WEEFF TV