Volière in Hoorn opengeknipt, tien vogels en eekhoorn ontsnapt: “Ten dode opgeschreven”

12 december 2022 14:22
Bron: Renata Gravendijk

Er is grote boosheid over het doorknippen van het hek van de stadsvolière in Hoorn. Daardoor konden tien vogels en een eekhoorn ontsnappen. “Ze zijn in gevangenschap gefokt, dus ten dode opgeschreven”, zegt buurtbewoonster Renata Gravendijk daarover. Er hingen ook papiertjes met daarop een boodschap, waardoor het vermoeden heerst dat een activist achter deze daad zit.  

Papieren aan volière opgehangen

Beheerder Jouke Bron van de stadsvolière in Hoorn werd gisteren twee keer gebeld dat het hek opengebroken was. In eerste instantie kon de politie het hek deels dichtmaken, maar bij de tweede keer was het gaas zo ver geopend dat meerdere tropische vogels weg konden vliegen. Ook een van de twee eekhoorns wist te ontsnappen.

“Omstanders belden mij gisteravond om te zeggen dat het hek weer open was”, blikt Jouke terug. “Tot half twaalf zijn we bezig geweest om het gat te dichten. Toen waren we nog net zo boos over wat er gebeurd is.”

Onder de tien weggevlogen vogels zitten onder meer valkparkieten. Jouke gaat er van uit dat alle dieren niet meer levend terug zullen komen. “Ze hebben altijd binnen gezeten, en kunnen niet tegen de kou die er nu is en de komende dagen aankomt”, denkt hij. “Daarbij zijn de zaden die ze eten niet in de buurt te vinden. Als er vogels gevonden worden, denk ik dat die levenloos op de grond worden aangetroffen.”

De stichting die de stadsvolière in Hoorn beheert, gaat aangifte doen bij de politie. Ook gaan ze met de gemeente en politie in overleg over het ophangen van camera’s. Het hek van de volière moet volledig vervangen worden, maar om dat volledig te kunnen doen, moeten de vogels die zijn gebleven tijdelijk verhuisd worden. “Dat gaat niet zo makkelijk”, zegt Jouke daarover. “Gelukkig heb ik nog wat reservegaas, maar niet in de juiste kleur. Komende zomer kunnen we meer tijd maken om dat over te schilderen.”

Eekhoorn is weer terug

Na het plaatsen van het bericht is inmiddels bekend geworden dat de vermiste eekhoorn weer terecht is en in de volière zit. Beheerder Jouke fleurt hier van op. “Ik wist het nog niet, omdat het bij een medebeheerder ligt. Maar dat is fantastisch nieuws.”

Buurtbewoonster Renata liep afgelopen zaterdag met haar hond langs de volière, toen ze de papiertjes zag hangen. “Op een van de A4-tjes stond een logo dat ik niet herkende (het teken voor anarchie, red.) en daaronder het woord schande.”

Een andere man die zijn hond aan het uitlaten was, zag de papiertjes ook hangen. Hij heeft ze van het hek afgehaald en mee naar huis genomen. Het hek van de stadsvolière was toen nog intact, en ook alle dieren zaten nog op hun plek.

Ze besluit om een melding te maken bij de politie in Hoorn, en neemt via de chat contact op. Dat bericht schijnt nog niet gelezen te zijn, zegt Renata. Ook bij de gemeente wordt geprobeerd om een melding te maken, maar ook hier krijgt Renate nul op rekest.

Gefokte dieren

Vermoedelijk heeft dezelfde dader die de papiertjes afgelopen zaterdag heeft opgehangen gisteravond weer toegeslagen, vermoedt Renata. Want toen ze vanmorgen rond 10.00 uur opnieuw met de hond langs de volière liep, zag ze meerdere vrijwilligers van de stichting die de volière beheren bij elkaar staan.

“Toen wist ik gelijk hoe laat het was”, zegt Renata. “Ik heb met de vrijwilligers gesproken en zij vertelden dat er ongeveer tien vogels weg zijn gevlogen.” Ook één van de twee eekhoorns die er zaten is gevlucht. Deze is in gevangenschap gefokt en kan dus niet overleven in het wild.

Kou mogelijk fataal

“Degene die het hek opengeknipt heeft, dacht misschien diervriendelijk te zijn. Maar omdat ze nooit in het wild hebben geleefd, is juist het tegenovergestelde het geval”, gaat Renata verder. “Nu het koud wordt is dat helemaal lastig. Die arme vogels en eekhoorn zijn eigenlijk ten dode opgeschreven. Ik kan daar héél kwaad om worden.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405