Volkssterrenwacht Orion in het licht gezet tijdens ‘Weekend van de Wetenschap’

7 oktober 2023 14:20
Telescoop Sterrenwacht Orion
Bron: WEEFF

Tijdens het Weekend van de Wetenschap wordt er door diverse activiteiten aandacht gevraagd voor het belang van wetenschap en technologie voor de maatschappij. In West-Friesland zal onder meer Volkssterrenwacht Orion haar deuren deze zondag openen.

“Door de wetenschap kunnen we dingen naar onze hand zetten. Zelfs onze huizen die we bouwen zit een heleboel wetenschap in”, vertelt Paul Dolk van de sterrenwacht in Bovenkarspel. Voor haar openstelling, alleen op zondag, heeft de sterrenwacht een aantal natuurkundige proeven op het gebied van licht klaargezet. “In de sterrenkunde is licht namelijk alles. Dat is hetgeen waarmee je het heelal kunt waarnemen”, vertelt Dolk.

Warmte van de zon

Het meeste licht is met het menselijk oog niet waar te nemen. “In de ruimte is het heel koud. Bij het ontstaan van een ster loopt de temperatuur langzaam op. Het eerste wat er gebeurt is dat er radiogolven worden uitgezonden”, legt Dolk uit. “Als de temperatuur verder oploopt worden er microgolven uitgezonden. Dat gebruiken we in de magnetron. Door een verdere temperatuurstijging ontstaat infrarood licht. Dat is bijvoorbeeld de warmte van de zon, daarna ontstaat pas zichtbaar licht.”

Voorbij het zichtbaar licht bevindt zich ultraviolet licht. “Bijen kijken in het ultraviolet. Waar wij een groen grasland met paardenbloemen zien, daar ziet een bij een zwart vlak met een heleboel witte stippen. Dat zijn de bloemen die het ultraviolet licht reflecteren.”

Komende zondag, tussen 14:00 en 17:00 uur, biedt Volkssterrenwacht Orion een blik in deze diverse wereld van licht. De sterrenwacht is gevestigd aan de Veilingweg 21b in Bovenkarspel.

Uitzending – 30 september 2023

Volkssterrenwacht Orion neemt zondag deel aan het Weekend van de Wetenschap. Beluister het interview met Paul Dolk.

Natuurkundige proeven bij Volkssterrenwacht Orion

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844