Volle vriezers en extra personeel: West-Friese ijssalons kijken uit naar warme dag

5 april 2024 13:36
Bron: Aangeleverd

Als de schijn niet bedriegt, beleeft West-Friesland zaterdag de eerste warme lentedag van het jaar. En dat is vooral goed nieuws voor de horeca en de ijssalons, die uitkijken naar een drukke dag. Zo wordt de vriezer bij Vivaldi in Hoorn gevuld met meer dan 200 bakken ijs.

Vrijdag staat bij Vivaldi grotendeels in het teken van de voorbereidingen op de warme zaterdag, als het kwik boven de 20 graden komt. “De vriezer zit ramvol en koelt tot -30. Vanavond gaat een deel naar de vriezer die tot -12 koelt. Dat is het ijs dat we morgen denken nodig te hebben”, schetst medewerker Yvonne Komen uit Venhuizen.

Ze kijkt uit naar de eerste warme dag van het jaar, als de eerste warme uitschieter in een nat voorjaar een feit is. “Het is altijd lastig inschatten of je voldoende ijs in voorraad hebt. Als je weet dat het mooi weer wordt, is dat vaak wel het geval, omdat je je daar op voorbereidt. Het is lastiger als het op een mindere dag ineens toch mooi weer wordt. Dan kan het zijn dat je winkel ineens vol met klanten staat.”

‘Eerst zien, dan geloven’

Jesse Rutz is sinds drie jaar eigenaar van ijssalon Jo&Zo in Spanbroek. “Eerst zien, dan geloven”, houdt hij nog een kleine slag om de arm. “Maar ik hoop natuurlijk dat het morgen los gaat.”

Hij verkoopt maar liefst 24 soorten ijs, snoep en maakt zelf chocolade. “We hebben voor iedereen wat. Ik hoop op een volle winkel. We zijn er goed op voorbereid. Normaal staan we met z’n tweeën, morgen met z’n drieën. Spannend? Nee hoor, dat niet. Als je dit al spannend vindt, moet je geen ijssalon beginnen.” 

“Ze zijn nooit zo lekker als bij ons”

Yvonne Komen – medewerker ijssalon Vivaldi in Hoorn

Vivaldi heeft ijszaken in Hoorn, Bovenkarspel en Enkhuizen en schakelt morgen een tandje bij, als het gaat om de inzet van personeel. “We staan in Hoorn met vijf man, van 12.00 tot 21.00 uur. Vier personeelsleden om ijs te scheppen en één iemand om bij te vullen. Ik vind het zelf altijd wel lekker als het druk is. Fijne bijkomstigheid is dat het morgen ook nog markt is, dus we kunnen aan de bak.”

Zelf schittert Yvonne overigens door afwezigheid. “Ik ben een weekendje weg, naar Rotterdam. Wat een timing, hè? Vaak probeer ik ergens anders wel een ijsje te eten, ook om te vergelijken. Maar ze zijn nooit zo lekker als bij ons.”

IJsje van Jo&Zo in Spanbroek

Museumstoomtram: “Tulpenvelden trekken toeristen”

Met de opening op Paaszaterdag is het nieuwe seizoen voor de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik begonnen. Directeur René van den Broeke laat weten dat er dit weekend gerekend wordt op een paar honderd bezoekers, al ligt dat niet direct aan de plotseling hoge temperaturen. “In de regio staan de tulpenvelden weer in bloei, wat zorgt dat toeristen hun weg hier naartoe vinden”, licht Van den Broeke toe.

Ook de directeur van het Recreatieschap Westfriesland, Karel Schoenaker, verwacht niet direct een stormloop. “Ik denk wel dat er meer mensen naar buiten zullen gaan, dat het gezellig druk wordt”, vertelt Schoenaker. “Maar ik vermoed dat het vooral druk wordt bij de horecazaken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844