Voorkeurslocatie kermis in centrum Obdam sneuvelt ondanks grote meerderheid aan stemmen

17 mei 2023 18:07
Bron: Afra Dekker

Obdam heeft gesproken: de kermis moet terug naar de Dorpsstraat. Hoewel een grote meerderheid (87 procent) van het dorp voor een terugkeer stemde, haalde de voorkeurslocatie de eindstreep uiteindelijk niet. Kermisexploitanten achten het namelijk niet haalbaar. “Het is echt belachelijk.”

Kermis Obdam

Pas bij het openslaan van het lokale dorpsblad komt het dorp erachter dat de kermis opnieuw wordt verplaatst naar het braakliggend terrein langs de Braken in Obdam. Iets waar vorig jaar al zoveel verzet tegen is.

Het besluit valt niet bij iedereen in goede aarde. “Kermis is een dorpsfeest. Dat doe je toch niet op een weiland? De kermissfeer verdwijnt op deze manier. Ouderen die met hun (klein)kinderen naar de Dorpsstraat gaan: dat hoort er toch gewoon bij. Het is nu een knollenveld, waardoor die juist wegblijven”, vertelde bewoner Ilonka eerder tegen NH.

Ze vroeg de gemeente meerdere keren om opheldering. Zo zou er een enquête gehouden worden over de locatie. Het kwam er maar niet van, ondanks eerder gedane beloften vanuit de gemeente. 

Kermis terug naar het dorpscentrum?

Na maandenlange stilte kwam deze enquête er alsnog. In de afgelopen maand kon het dorp meedenken over een voorkeurslocatie. Er werd flink gehoor aan gegeven: maar liefst 1.525 bewoners gaven hun mening. Een overgrote meerderheid (87 procent) wil dat de kermis terugkeert naar de Dorpsstraat.

Burgemeester Monique Bonsen over de uitslag: “De uitslag van de enquête is heel duidelijk en met die duidelijkheid ben ik blij. Het dorp heeft ons laten weten hoe ze over de sfeer, attracties en locatie van de kermis denken. Maar bovenal ook dat ze de kermis héél belangrijk vinden en die mening deel ik absoluut.”

Niet haalbaar

Toch wordt de uitslag – in ieder geval voorlopig – in de ijskast gezet. Hoewel het dorp heeft gesproken, zien de kermisexploitanten er geen heil in. Nadat de gemeente met hen het gesprek aanging om de uitslag voor te leggen en te bespreken wat er mogelijk was, lieten zij blijken dat het dit jaar niet meer haalbaar is. Volgens de gemeente omdat er al ‘afspraken zijn gemaakt met attracties en materiaal is gereserveerd’.

Voor de komende jaren neemt de gemeente de uitslag mee in de gesprekken met de kermisexploitanten. “Het is aan de kermisexploitanten zelf om te beslissen welke locatie voor hen interessant is en voor welke locatie zij een vergunningsaanvraag willen doen”, aldus een woordvoerder.

De teleurstelling is groot bij Ilonka. “Ik ben enorm teleurgesteld. Ik voel me echt te kakken gezet. Ik ben er een jaar mee bezig geweest. Hoezo hebben we dan deze enquête gehouden? Ik ben er klaar mee. Het is vechten tegen de bierkaai.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844